Інформаційне агентство : Тютюновим лобістам вчергове не вдалося протягнути зниження акцизів

Інформаційне агентство : Тютюновим лобістам вчергове не вдалося протягнути зниження акцизів
443651 ПЕРЕГЛЯДІВ

Податковий комітет не піддався на чергові маніпуляції тютюнової індустрії та відхилив поправки у законопроєкті №5600, чим захистив своє ефективне рішення  про гармонізацію акцизної політики на ТВЕНи, сигарили та сигарети. Якби це рішення було ухвалено, то бюджет недоотримав додаткових 20 млрд гривень, а це вплинуло б на рівень фінансування витрат на охорону здоров’я або освіту.

 

Нагадаємо, згідно з розрахунками Київської школи економіки, податкові надходження до Держбюджету від продажу  ТВЕНів (тютюнових виробів для електричного нагрівання) за наступні 3 роки  (2021–2024 рр.) складуть 92 млрд грн згідно з чинним податковим законодавством. У разі ухвалення поправок, що подані до законопроєкту №5600 в інтересах тютюнової індустрії і винесені на розгляд минулого тижня, Держбюджет міг би втратити близько 20 млрд грн.

 

Після того, як набув чинності Закон № 466-IX (законопроєкт №1210), з січня 2021 р. запрацював специфічний акцизний податок на тютюнові вироби для електричного нагрівання зі ставкою 1456,33 грн за 1000 штук, що еквівалентно ставці за сигарети. Надалі ставка збільшуватиметься щороку, аналогічно до податкової ставки на сигарети, і до 2024 року загальний акциз становитиме 2516,54 грн за 1000 штук ТВЕН.

 

Своєю чергою, тютюнова індустрія запропонувала припинити зростання акцизного податку на ТВЕН чим створити податкову преференцію для окремого виду тютюнового виробу, який наразі в Україну імпортує 2 компанії. Відповідні поправки до законопроєкту № 5600 пропонують на наступні три роки встановити специфічний акциз на рівні 2021 року у розмірі 1456,33 за 1000 штук. Відповідно, не буде продовжувати зростати щороку і не досягне загального акцизу у 2516,54 грн за 1000 штук до 2024 року, а Держбюджет недоотримає близько 20 млрд гривень.

 

Якщо брати нецінову політику захисту населення від шкоди тютюну, уже цього тижня у порядок денний Верховної Ради України внесений на розгляд комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, який парламентарі мають ухвалити у другому читанні. Його норми ґрунтуються на Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві 2014/40/ЄС, які передбачають обмеження на застосування тютюновою індустрією маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажів і створення ілюзії меншої шкоди.

 

Серед основних нововведень, які пропонує законопроєкт № 4358, можна виділити, зокрема, такі:

 

  • куріння пристроїв для нагрівання буде заборонено у всіх місцях як це є з сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця) – бездимне середовище в Україні буде збережено;
  • медичні попередження на упаковках сигарет матимуть картинку з обох сторін та збільшаться до 65%;
  • впроваджується заборона продажу сигарет та тютюну для самокруток з різноманітними смаками (наприклад фруктів чи солодощів) – зараз це приманка для залучення дітей до куріння;
  • забороняється продаж  тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім.
Теги: 4358,антитютюновий закон,лобізм,тютюнова індустрія

© 2020 monitoring-press

Мої відео