Як стягнути аліменти із засудженого?

Як стягнути аліменти із засудженого?
145837 ПЕРЕГЛЯДІВ

Батьки, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі не звільняються від обов’язку утримувати своїх дітей до повноліття та мають сплачувати аліменти. 

Так, на виконанні в органах ДВС #центральнаюстиція перебуває 278 виконавчих проваджень по стягненню аліментів, за якими боржники відбувають покарання у місцях позбавлення волі. 

Як стягнути аліменти із засудженого? 

Порядок стягнення аліментів із засудженого майже нічим не відрізняється від звичайного. 

В примусовому порядку стягнути аліменти можливо шляхом звернення до суду (за місцем проживання позивача-стягувача або відповідача-платника) із заявою про видачу судового наказу або позовною заявою про стягнення аліментів з засудженого. 

Результатом звернення стане рішення суду (або судовий наказ).

Далі - особі, на користь якої ухвалено рішення, яке набрало законної сили, необхідно отримати виконавчий лист (шляхом звернення до суду з відповідною заявою про видачу виконавчого листа). 

Після цього оригінал виконавчого документа та заява про примусове виконання пред’являється до відповідного органу державної виконавчої служби за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна.

Як виконується рішення суду стягнення аліментів? 

Державний виконавець, у разі надходження виконавчого документа про стягнення аліментів, у день відкриття виконавчого провадження повинен підрахувати розмір заборгованості зі сплати аліментів та разом з постановою про відкриття виконавчого провадження повідомити про нього стягувача і боржника.

Розрахунок заборгованості повинен бути помісячним і містити суму заробітної плати та інших доходів боржника, що залишилася після утримання податків, відсоток або частку заробітку (доходу), визначений виконавчим документом, загальну суму заборгованості.

Після отримання достовірної інформації про джерела доходів боржника та їх розмір державний виконавець здійснює перерахунок заборгованості та повідомляє про нього стягувача і боржника.

При виконанні рішень про стягнення коштів із засуджених постанова про звернення стягнення на доходи боржника з метою здійснення відрахувань у засуджених надсилається виконавцем до відповідних органів і установ виконання покарань.

Після закінчення строку, передбаченого законом для стягнення аліментів, у разі відсутності заборгованості зі сплати аліментів адміністрація колонії, яка проводила відрахування, повертає постанову державного виконавця про стягнення аліментів органу державної виконавчої служби з відміткою про перерахування в повному обсязі утриманих сум аліментів.

З яких коштів стягуються аліменти з засуджених? 

Особи, засуджені до позбавлення волі повинні працювати в місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії. 

Їхня праця оплачується відповідно до її кількості і якості. 

Заробітна плата, нарахована засудженим, за умови виконання ними норми виробітку (денної, тижневої, місячної) або тривалості робочого часу (у тому числі при залученні до робіт на підприємствах державної або інших форм власності) не може бути менше законодавчо встановленого мінімального розміру заробітної плати.

В установах та слідчих ізоляторах на особові рахунки засуджених, які залишені на роботах з господарського обслуговування, та засуджених, які працюють на виробництві, зараховується незалежно від усіх відрахувань не менш як 25 % нарахованого їм місячного заробітку, а на особовий рахунок засуджених чоловіків і жінок, які досягли пенсійного віку, осіб з інвалідністю І та ІІ груп, хворих на активну форму туберкульозу, вагітних жінок, жінок, які мають дітей у будинках дитини при виправних колоніях, - не менш як 50 % нарахованого їм місячного заробітку.

Засудженим, які відбувають покарання у виправних центрах, виховних колоніях, дільницях соціальної реабілітації виправних колоній, колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, а також засудженим жінкам, яким дозволено проживання за межами виправної колонії, на особовий рахунок зараховується незалежно від усіх відрахувань не менш як 75 % нарахованого їм місячного заробітку. 

Важливо! 

Аліменти відраховуються із заробітної плати засуджених  в першу чергу (разом із відрахуванням прибуткового податку). 

Далі із заробітної плати засуджених відшкодовуються:

* вартість одягу, взуття, білизни (крім вартості спецодягу);

* вартість харчування, комунально-побутових та інших наданих послуг (крім вартості спецхарчування);

* проводяться відрахування за виконавчими листами на користь громадян;

* за виконавчими листами на користь юридичних осіб;

* здійснюється відшкодування матеріальних збитків, заподіяних засудженими державі під час відбування покарання.

© 2020 monitoring-press

Мої відео