Глобальний індекс довіри: яким професіям найбільше довіряють люди

Глобальний індекс довіри: яким професіям найбільше довіряють люди
115864 ПЕРЕГЛЯДІВ

Лікарям довіряють майже дві треті людей, згідно з Глобальним індексом довіри 2021 року компанії Ipsos. На другому місці вчені – 61%, на третьому – вчителі – 55%.

Формування стійкішого світу після пандемії - одна з основних тем Всесвітнього економічного форуму. Сприйняття того, наскільки можна довіряти лікарям, зросло протягом останніх кількох років, коли пандемія COVID-19 прокотилася по всьому світу, поставивши їх у центр уваги.

Майже дві третини респондентів глобального опитування оцінили лікарів як професії, які заслуговують на довіру, згідно з даними Ipsos Global Trustworthiness Index 2021. Вчені посіли друге місце - 61%, а вчителі - третє - 55%.

На іншому кінці шкали 10% відповіли про довіру до політиків, 14% сказали те саме про міністрів уряду і 15% про керівників рекламних компаній.

"Хоча позиції багатьох професій практично не змінилися за останні кілька років, одним із помітних наслідків пандемії стало підвищення авторитету лікарів", - заявили в Ipsos. "Багато інших професій залишаються на рівні, аналогічному тому, що був зафіксований у допандемічні хвилі, включаючи політиків, які займали нижні рядки списку усі три роки".

Підвищення рейтингу лікарів на сім процентних пунктів з 2019 року вивело їх вище вчених, чий рейтинг залишався досить стабільним протягом трьох років до 2021 року: приблизно шість з десяти осіб оцінили їх як людей, чиїй думці можна вірити.

Якщо говорити про кожну країну окремо, то Великобританія найбільше довіряє лікарям: 72% опитаних до них прислухаються без сумнівів. Таку ж високу довіру їм надають голландці та канадці.

Можливо, під впливом пандемії багато країн демонструють зростання рейтингу лікарів - наприклад, в Угорщині та Чилі частка людей, які довіряють лікарям, зросла на 19 процентних пунктів у період з 2019 по 2021 рік. Також двозначне зростання довіри до лікарів спостерігалося у Саудівській Аравії, Польщі, Бразилії та Україні.

Що стосується найвищого рівня недовіри, лідирує Мексика – єдина країна, в якій у період з 2019 по 2021 рік було зареєстровано падіння рівня довіри до лікарів, згідно з індексом, з 71% до 66%.

Опитування Ipsos проводилося онлайн з 23 квітня по 7 травня 2021 року і включало майже 20 000 дорослих із 28 країн.

 

На загальну думку, найменшою довірою користуються міністри уряду, керівники рекламних компаній та політики, хоча під час пандемії їхнє становище дещо покращилося. У період з 2019 по 2021 рік частка тих, хто вважає політиків нечесними і не вартими довіри, знизилася на чотири пункти з 66% до 62%, а недовіра до урядових міністрів впала на п'ять процентних пунктів.

© 2020 monitoring-press

Мої відео