Альтернатива холодних зим

Альтернатива холодних зим
214056 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Підвищення цін на природний газ змушує Черкаську область замислитися над переходом на альтернативні види палива.

 

Неврегульоване питання з постачанням газу призвело до того, що 14 шкіл області залишилися без опалення. Критичним п'ятикратне збільшення цін може стати для підприємств, що працюють у галузі сільськогосподарського перероблення. За словами Олексія Душейка, співзасновника агропромислової корпорації «Дніпро», найбільша кількість газу витрачається на сушіння кукурудзи. Компанія орендує землі у 10 селах Черкаської області, і лише на процес сушіння цього року довелося витратити додаткові 12 мільйонів гривень. 

Проте, актуальною на Черкащині є проблема нестачі не тільки природного газу, а ще й вугілля. Зараз на «Черкаській ТЕЦ» спостерігається небезпечний дефіцит вугілля – з необхідних 60 тонн їм постачають лише 30, а саму породу транспортують з Польщі. Невідповідність завезеної марки спричиняє недогрів й змушує підприємства палити газ, який коштує значно дорожче. 

Єдиним потенційним розв'язанням проблеми для області може стати впровадження у побут  альтернативних джерел опалювання. Віктор Беззубенко, заступник міського голови Черкас, прокоментував ідею переходу:    «Це можуть бути котли на пелетах, але загалом до цього ще маємо десять років». 

Очікувати десять років не стали на Канівщині. Там комунальне підприємство «СТЕП-АГРОБУД» планує створити власне виробництво твердого палива. Спеціальними брикетами будуть забезпечувати в першу чергу дитсадки та школи. У зв'язку з ситуацією, коли країна опинилася на межі економічної кризи, українська Федерація роботодавців закликає державу вжити термінові заходи для розв'язання питань енергетики.

© 2020 monitoring-press

Мої відео