В якому режимі працюватимуть курорти в період новорічних свят

В якому режимі працюватимуть курорти в період новорічних свят
190228 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новорічні курорти завжди користувалися великою популярністю серед українців. Наша країна має для цього підходящі місця: великим попитом користується зимовий відпочинок у Карпатах поблизу Буковеля чи Пилипця, куди туристи зазвичай приїжджають на гірськолижні курорти. До речі, саме такий тип відпочинку на Новий рік є дуже затребуваним: багато охочих отримати незабутні емоції від крутих спусків на лижах в святковій атмосфері.

В умовах карантину все може стрімко змінитися. Епідемічна ситуація в країні є нестабільною, і великі скупчення людей можуть призвести до стрімкого поширення коронавірусу та збільшення кількості захворювань. Чи означає це, що про новорічні курорти можна забути? В якому режимі вони працюватимуть під час новорічних свят, та чи можуть українці сподіватися на повноцінний відпочинок?

 

Головний санітарний лікар та заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін в своєму інтерв’ю Інтерфакс-Україна наголосив, що гірськолижні курорти під час Нового року працюватимуть за умов дотримання протиепідемічних умов. Однак є один нюанс: користуватися ними можна буде лише за наявністю у відвідувачів сертифікату про вакцинацію або негативного ПРЛ-тесту на ковід-19. Він також додав, що грудень за прогнозами буде більш епідемічно спокійним, ніж був листопад, і все більше областей почнуть стрімко виходити із червоної зони, тому немає нагальної потребиприпиняти роботу гірськолижних курортів.

 

Є ще один момент: згідно з постановою №1236, яка регулює карантинні обмеження, в Україні в "червоній" зоні заборонена робота підйомників. Це могло б значно ускладнити та навіть унеможливити роботу курортів. Однак цей аспект, як і попередній, не стосується вакцинованих туристів та осіб із негативним ПРЛ-тестом, тому вони зможуть ними користуватися для зручного підняття нагору. 

Як людей перевірятимуть на наявність необхідних документів? Організувати таку перевірку на підйомниках буде досить складно через велику кількість людей, тому Ігор Кузін запропонував спосіб повної верифікації на території готелю або на пункті прокату спортивного знаряджання. Так буде значно легше слідкувати, чи всі туристи мають при собі сертифікат чи ПРЛ-тест, аби повністю дотримуватися протиепідемічних норм. 

 

Верифікація проходитиме таким чином: під час того, як охочий заселитися у готель чи орендувати все необхідне для вдалого спуску з гори, він показуватиме свої документи. Якщо вони є справжніми і дійсними, на одяг туристу наклеюватимуть спеціальну наліпку, яка матиме свій персональний номер і завдяки якої можна буде ідентифікуватися у разі спеціальної перевірки. Всі номери вводитимуться у спеціальну створену базу, аби уникнути помилок та непорозумінь при можливій ідентифікації. 

 

За словами заступника міністра охорони здоров’я, зараз пропрацьовуються й інші можливі варіанти роботи курортів, але зараз мова йде більшим чином про те, щоб зимові курорти були безпечними та не нанесли непоправних наслідків епідеміологічній ситуації в країні, а також були організаційно доступними для всіх відвідувачів. Санлікар також додав, що умови перебування на території курортів будуть максимально лояльними та адекватними. Він також сподівається, що курорти застосовуватимуть певні методи впливу для тих, хто відмовиться пред’являти сертифікати про вакцинацію, наголосивши, що для таких людей існують напівлегальні курорти, якими вони, напевно, і користуватимуться. 

 

Ігор Кузін заявив, що наразі Україна перейшла епідеміологічних поріг та пік показників, та вже до кінця Нового Року хвиля має вийти за територію країни.

© 2020 monitoring-press

Мої відео