Ошукати особу з інвалідністю не вийшло: захистили юристи БПД

Ошукати особу з інвалідністю не вийшло: захистили юристи БПД
312980 ПЕРЕГЛЯДІВ

Одружившись пан Ігор розраховував на щасливе життя. В його обраниці вже була дитина, яку він прийняв як рідну та всиновив, оскільки мав проблеми зі здоров’ям. Проте, щасливе життя закінчилось в той момент коли його дружина завагітніла вдруге, що стало великим сюрпризом для пана Ігоря, бо дітей мати він не міг. Подружня зрада стала причиною розлучення, але проблеми пана Ігоря на цьому не закінчились, оскільки, не зважаючи  те, що батьком дитини він бути не міг, колишня дружина вказала у свідоцтві про народження батьком саме його, а пана Ігоря про це не повідомила. Після чого звернулась до суду з позовом про стягнення аліментів. Протягом 2002 -2019 років на нього нараховувалась заборгованість по аліментах, про яку він дізнався випадково після того, як з його пенсії почали утримувати кошти. Всього на нього було нараховано заборгованість по аліментах у розмірі 42 000 тис.грн.

За допомогою пан Ігор звернувся до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД, де представляти його інтереси було призначено юриста Центру Ярослава Хоменка.

«Згідно ч. 1 ст. 122 СК України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини. Завдяки чому колишній жінці і вдалось без відома пана Ігоря записати його батьком дитина та  надалі звернутись з позовом про стягнення аліментів»,- роз’яснює юрист Чернігівського місцевого центру Ярослав Хоменко.

Юристом Центру було підготовлено позовну заяву про виключення відомостей про батька дитини з актового запису про народження, яке було задоволено. Наступним кроком стало звернення до суду  з позовною заявою про звільнення від сплати заборгованості по аліментам, яку також було задоволено.

На які норми закону посилались при вирішенні цього спору, роз’яснює юрист Ярослав Хоменко.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122124126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

Згідно ч. 2 ст. 136 СК України оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

Відповідно до п. 2.13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за № 55/18793, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, у якому зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 СК України за позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв`язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.

© 2020 monitoring-press

Мої відео