СБУ розкопують могили. 500 євро як "вітальний" бонус та скульптура "ніс Зеленського" в Мілані. Фейки тижня

СБУ розкопують могили. 500 євро як "вітальний" бонус та скульптура "ніс Зеленського" в Мілані. Фейки тижня
318830 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російська пропаганда серед іноземного сегмента поширює меседж, що Державне бюро розслідувань разом з СБУ організували розкопки могил у селах Козача Лопань, Великий Бурлук, Шипувате та Хатнє Харківської області.

Як вказується у повідомленні, тіла похованих місцевих жителів, які загинули природною смертю, розкопують, щоб потім розкидати в спеціальні ями на околицях сіл. Мовляв, українці намагаються створити докази "катувань" та "розстрілів" цивільних російськими солдатами. Пропагандисти додають, що агенти Секретної служби та поліції фотографують ці тіла та "імітують роботу судово-медичних експертів" перед "фальшивими" свідками. На ці повідомлення звернули увагу спеціалісти EU vs Disinfo. На Харківщині дійсно проводили ексгумацію загиблих через російську агресію та фіксували воєнні злочини держави-терористки. Ще наприкінці жовтня 2022 року МВС України повідомило, що зафіксували близько 40 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. Росіяни намагаються перекласти вину за жорстокі злочини проти цивільного населення на українців. Так було з Бучею, так було з Ізюмом, те саме повторюється з ситуацією в Харкові.

Знищений склад з боєкомплектом у Харкові

Російські ЗМІ поширюють інформацію, що 10 січня росіяни влучили у склад, де Збройні сили України зберігали боєкомплект. Також додається, що це був склад піротехніки, тому були не лише вибухи снарядів, а й феєрверки. Окрім цього, російські ЗМІ пишуть, що у тому місці знаходились українські військові. Але це не правда. Росіяни дійсно влучили у склад піротехніки у Харкові. За словами Харківського антикорупційного центру, склад піротехніки магазин винаймає вже 20 років. Ніяких доказів, що там знаходився боєкомплект ЗСУ або військові. За попередньою інформацією, постраждалих на місці немає. Місцеві мешканці підтвердили інформацію, що вибухала піротехніка, а не снаряди.

500 євро як "вітальний" бонус для біженців з України

У соціальних мережах поширюють інформацію, що українські біженці можуть отримати "вітальний" бонус у розмірі 500 євро в офісах Карітасу. Додається, що це рішення ухвалив Бундестаг, а бонус сплачуватиметься з німецьких податків. Відео з даною інформацією вже набрало тисячі переглядів та викликало незадоволення серед німців. Спеціалісти проєкту Correctiv звернулись до офісу Карітас та Бундестагу, на що їм відповіли - відео фейк. Німецька влада не приймала подібних рішень, а асоціація Карітас не виплачує ніяких "вітальних" бонусів. Зі слів фахівців, першоджерелом фейкового відео є акаунт, з якого раніше поширювали подібну несправжню інформацію про фінансову допомогу українським біженцям. Російські пропагандисти створюють образ людей, які "крадуть" гроші інших держав та підсилюють обурення іноземного населення задля того, щоб дискредитувати українських біженців.

Скульптура "ніс Зеленського"

Російські ЗМІ та соціальні мережі поширюють фото, яке нібито зроблене у Мілані. На фото зображена скульптура у формі носа, а навколо розсипаний білий порошок. автори додають, що італійці назвали цю скульптуру "ніс Зеленського", бо вона нагадує їм президента України. Але це неправда.

Ця скульптура дійсно існує, але вона ніяк не стосується Володимира Зеленського. Ніс з порошком навколо розташований в торговому комплексі Корсо Комо в Мілані. Автора даної скульптури - італійська активістка та художниця Крістіна Донаті Мейєр. Її меседж - протест проти збільшення обсягів торгівлі наркотиками в Мілані. Фахівці MythDetector зазначають, що справжня назва цієї скульптури «Bianco Natale, Milano-Medellin» (Біле Різдво, Мілан-Медельїн). Російські пропагандисти вкотре намагаються дискредитувати президента Володимира Зеленського, створюючи різні карикатури в образі сарани, або зображують як наркомана.

Теги: Володимир Зеленський, СБУ,фейк,фейки ,Російські пропагандисти,пропаганда,російська пропаганда, війна в Україні, Російська агресія

© 2020 monitoring-press

Мої відео