Демченков: "Польський приклад є показовим для України в тому, як країна, інтегруючись до ЄС, зміцнюється"

Демченков: "Польський приклад є показовим для України в тому, як країна, інтегруючись до ЄС, зміцнюється"
324150 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков заявив, що польський досвід Україні інтегруватися на європейські ринки та зміцнити стійкість енергосистеми. 

Про це він сказав під час зустрічі з представниками делегації Польського союзу підприємців і працедавців (ZPP) на чолі з віцепрезидентом союзу Марціном Новацкі, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

На цій зустрічі сторони обговорювали польсько-українську співпрацю в енергетичному секторі та посилення ролі державно-приватного партнерства у процесі відбудови та реформування енергетичної галузі України, залучення іноземних інвестицій.

За словами Ярослава Демченкова, Польща має успішний досвід європейської інтеграції, який супроводжувався значним економічним зростанням. Сусідня країна стала одним з лідерів у реалізації інфраструктурних проєктів, зокрема в транспортній та енергетичній сфері.

«Польський приклад є показовим для України в тому, як країна, інтегруючись до ЄС, зміцнюється, впроваджуючи європейські практики ведення бізнесу», — наголосив заступник очільника Міненерго.

Також представники Польщі та України обговорювали важливість співпраці на рівні урядів двох країн, а також обміну знаннями й підтримки України як країни-кандидата у члени Європейського Союзу та застосування польського досвіду євроінтеграції.

«Важливою є також взаємодія на рівні «уряд – бізнес» та «бізнес – бізнес». Відповідні проєкти спільних інтересів можуть з’явитися у контексті відмови від вугілля. І Україна, і Польща здійснюють заходи з декарбонізації. Обидві наші країни стикаються з тим, що виробництво кліматично-нейтральних енергій вимагає систем балансування і забезпечення гнучкої енергосистеми. Це також є вимогою розвитку розподіленої генерації мереж та підвищення енергоефективності у всіх секторах економіки. І тут ми теж можемо співпрацювати», — зазначив Ярослав Демченков.

Окремо під час зустрічі обговорювали напрямки досягнення синергії у спільному використанні нових технологій в енергетичному секторі, зокрема з метою зміцнення безпеки енергосистеми як в електроенергетиці, так і в газовому секторі. Окрім цього, сторони розглядали питання інвестицій у локалізацію виробництва обладнання, необхідного для здійснення енергетичного переходу.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось про співпрацю Міністерства енергетики України з Федеральним міністерством освіти та наукових досліджень Німеччини. Тоді йшлось про початок проєкту впровадження Зеленого курсу (EU GreenDeal).  Це освітня ініціатива, яка має на меті сприяти вступу України до Євросоюзу, «зеленому» економічному переходу та відновленню, підвищенню ролі споживача у цьому процесі. Як зазначили у Міненерго, проєкт передбачає також залучення польських та українських партнерів, які надаватимуть аналітично-дослідницьку підтримку, а також ділитимуться досвідом особливостей інтеграції до ЄС та підтримуватимуть відповідні процеси у державних органах влади та організаціях громадянського суспільства.

Тоді ж під час зустрічі Ярослава Демченкова із представниками німецького дослідницького центру Helmholtz Center Berlin та польської неурядової професійної організації Forum Energii сторони обговорили деталі впровадження ініціативи.

За словами заступника міністра енергетики України, держава зацікавлена у співпраці з міжнародними організаціями та освітніми платформами для вивчення іноземного досвіду та провадження найкращих практик, які дозволять зміцнити стійкість енергосистеми та здійснити її децентралізацію.

© 2020 monitoring-press

Мої відео