МКПІУ розкритикувало висловлювання на адресу Лесі Гасиджак

МКПІУ розкритикувало висловлювання на адресу Лесі Гасиджак
409992 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство культури та інформаційної політики України вважає неприпустимими дискримінаційні висловлювання на адресу в.о. генерального директора Національного музею Голодомору-Геноциду Лесі Гасиджак. 

Про це повідомляється у дописі МКПІУ на офіційній сторінці у Facebook.

"Міністерство культури та інформаційної політики України закликає дописувачів публічних інформаційних ресурсів неухильно дотримуватися визнаних українською державою і суспільством правових та моральних норм людських відносин", — заявило Міністерство.

МКПІУ наголошує, що будь-які прояви дискримінації через зовнішність людини або інші індивідуальні характеристики вважаються неприпустимими. Також додається, що в музеях, як і в інших закладах культури України працюють високопрофесійні фахівці, які роблять важливий внесок у розвиток національної культури, самовіддано працюють в інтересах українського суспільства.

Міністерство культури заохочує обговорення, які стосуються виключно результатів їх роботи та жодним чином не спричиняють приниження людської гідності, не  створюють навколо них образливої або зневажливої атмосфери.

Цьому передувала ситуація з директоркою Музею Голодомору Лесею Гасиджак. Міністерство культури та інформаційної політики України опублікувало допис в Instagram про медіатур будівництвом Музею Голодомору у складі Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 рр..

"Ключовою метою медіатуру було показати, як музей функціонує зараз, яким музей буде та дати відповіді на актуальне питання: «Чому Музей Голодомору-геноциду важливий для України?»", — зазначає Міністерство культури у дописі.

Під час медіатуру було обговорено низку питань стосовно бюджету будівництва та часу завершення спорудження цілісного меморіального комплексу. МКПІУ зазначає, що у 2009 році була завершена тільки перша черга, якою є Зала пам’яті і вуличні меморіальні об’єкти. На сьогодні триває будівництво будівлі другої черги та завершено роботу над Художньою концепцією основної експозиції.

Також там додали фото очільниці музею, після чого користувачі соцмережі почали бодішеймити Лесю (Бодішеймінг — піддавання когось приниженню та критиці за особливості його тіла). Зокрема, юрист Клим Братківський написав, що Гасиджак не має очолювати Музей, натякаючи на її вагу.

Свою відповідь виконувачка обов’язки Генерального директора висловила в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»). Як заявила Леся Гасиджак, вона готує позов до суду через образу честі та гідності.

«Готую офіційну заяву. Позов буде обов’язково. Це питання не в мені. Я спокійно до цього хейту поставилася. Це дуже смішна історія, і сумна з іншого боку. Я принципово буду подавати до суду, бо розумію, що такі історії трапляються кожного дня. Хейту піддається дуже багато жінок в Україні. І не лише через зовнішність. А просто через те, що вони є жінками на керівних посадах. Я вважаю, що це має бути повчальний кейс. Щоб він ніколи більше не повторився», — сказала директорка Національного музею Голодомору-геноциду.

Вона також додала, що це сумна історія. "Ми живемо в 21 столітті. Дуже багато зусиль фахівці різних рівнів докладають до того, щоб суспільство наше трохи змінилось. Щоб ми перестали інакшість сприймати як щось погане, неправильне і незручне. Виявляється, роботи попереду ще дуже багато. У нас іде війна. З війни повертаються захисниці і захисники без рук, без ніг. Потім ці люди будуть зазнавати хейту? Тому що вони некрасиві?", — наголосила Леся Гасиджак.

© 2020 monitoring-press

Мої відео