Герман Галущенко: "Не платити за електроенергію - несправедливо"

Герман Галущенко: "Не платити за електроенергію - несправедливо"
312749 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як заявив в інтерв’ю Національному телемарафону «Єдині новини» Міністр енергетики України Герман Галущенко, зловживання можливістю не сплачувати за спожиту електроенергію в умовах війни мешканцями регіонів, не дотичних до бойових дій, є несправедливим щодо споживачів прифронтових областей, які здійснюють регулярні платежі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Так він відреагував на скасування мораторію на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з їх оплати. За словами Германа Галущенка, борги за надані послуги зростають.

«Є розуміння, якщо це прифронтова територія і там відбуваються бойові дії. Але мені важко зрозуміти, наприклад, зростання боргу по Чернівецькій області - це більше мільярда гривень. На жаль, деякі споживачі, як побутові, так і непобутові, почали використовувати цю заборону, просто щоб не платити. Це нечесно. Особливо, коли прифронтові платять більше, ніж області, які не дотичні безпосередньо до бойових дій. Я вважаю це як мінімум несправедливим», — сказав очільник Міненерго.

Міністр енергетики додав, що від надходження коштів за спожиті послуги залежить зокрема і якість та швидкість відновлення електропостачання після пошкоджень, які мають місце після обстрілів або стихійних лих.  

Якщо споживач вважає нараховану йому суму за спожиту електроенергію несправедливою, він має право звернутися до обленерго для перегляду і перерахунку. 

«У разі, якщо споживач і далі незадоволений, – у нас є НКРЕКП, куди він має право звернутися зі скаргою, і вони перевірять справедливість або несправедливість ситуації», сказав Герман Галущенко.

Водночас в інтерв'ю він зазначив, що українська енергосистема демонструє свою стійкість і стабільно проходить нинішній опалювальний сезон. Попри терор російської федерації.

«Критично вплинути на систему можуть тільки стихійні лиха і масовані атаки ворога. Небезпеки відключень через інші причини немає», — сказав очільник Міненерго.

За його словами, у 2023 році було проведено наймасштабнішу ремонтну кампанію на енергетичних об’єктах України, завдяки якій було значно посилено енергосистему після  ворожих атак.

«Станом на кінець весни минулого року до 50% енергосистеми зазнало впливу ударів. Тому важливо було максимально відновитися. У нас ішли планові ремонти, але важливо було відновити втрачену генерацію, яка була суттєво розбита. Ми ставили за мету до початку ОЗП відновити 1,7 ГВт в системі, на сьогодні вже відновлено 2,2 ГВт. Ми спокійно проходимо цей опалювальний сезон», сказав Міністр енергетики.

Окрім ремонтів, як каже Герман Галущенко, українські енергетики реалізували програму пасивного захисту енергооб’єктів, яка передбачає спеціальні конструкції для захисту критичних вузлів на об’єктах генерації та передачі електроенергії. «Але найкращий захист для енергетики – це системи протиповітряної оборони», — підкреслив очільник Міненерго.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики України повідомляло про один з напрямків співпраці України з Японією —  реалізація завдань «зеленого» переходу в енергетичному секторі. Тоді Герман Галущенко говорив, що чергова партія енергетичного обладнання для України, наданого Японією за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), у вигляді газових турбін — це важливий внесок у децентралізацію генерації електроенергії (йдеться про сім високовольтних автотрансформаторів та п’ять газових турбін).

© 2020 monitoring-press

Мої відео