239 ветеранів та їх родини отримають гранти на майже 100 млн грн

239 ветеранів та їх родини отримають гранти на майже 100 млн грн
437730 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початку грантової програми “Власна справа” переможцями стали вже 239 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, які отримають гранти на майже 100 млн грн. Як заявила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, за підсумками чергових хвиль подачі заяв на гранти для ветеранів визначено ще 13  переможців, які отримають кошти від держави на старт або розвиток свого бізнесу на 6,7 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

“239 ветеранів та членів їхніх родин визнані переможцями ветеранського компоненту програми “Власна справа”. Загалом  вони отримають гранти на старт або розширення свого бізнесу на майже 100 млн грн. 80% переможців вже отримали кошти на свої рахунки та можуть інвестувати їх у започаткування або масштабування своєї справи. Зазначу, що грантоотримувачі також створять близько пів тисячі нових робочих місць, на які можуть взяти, зокрема, й своїх побратимів і таким чином допомогти їм швидше адаптуватись до цивільного життя”, — сказала заступниця очільниці Мінекономіки.

Серед 13 переможців чергової хвилі 6 - учасників бойових дій, 7 - членів родин ветеранів. 2 переможці отримали грант розміром до 1 млн грн, 8 - до 500 тис. грн, 3 - до 250 тис грн. 

Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

  • до 250 тис грн, до 500 тис грн та до 1 млн грн  - для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;
  • до 250 тис грн та до 500 тис грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно;

Щодо умов, за яких можна отримати грант від 500 тис грн до 1 млн грн наводиться:

- реєстрація ветерана як ФОП не менше ніж 3 роки;

- крім того, такий грант надається за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту. 

У пресслужбі зазначають, що заявки на отримання гранту подаються через портал Дія разом з бізнес-планом.

Довідково: урядовий проєкт єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через портал Дія.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки України повідомляло про динаміку та зміни у структурі ВВП, які показують як економіка переналаштовується та адаптується до умов війни. Тож у 2024 році прогнозується зростання ВВП на 4,6%. Інвестиції у 2024 році порівняно із 2023 роком зростуть на 29,6%.
  • Як заявила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час заходу, присвяченому огляду української економіки у 2023 році, зараз українська економіка все більше набуває рис економіки воєнного часу: спостерігаються якісні зміни, що віддзеркалюються структурними зсувами, і кількісні зміни, які свідчать про пристосування бізнесу та перехід до фази відновлювального зростання. За підсумками 2023 року Мінекономіки оцінює зростання ВВП на рівні 5%.
  • Також під час онлайн наради з енергетичних питань вона заявила, що імпорт електроенергії дозволить великим промисловим підприємствам гарантувати безперебійну роботу в разі запровадження графіків обмежень споживачів електроенергії через дефіцит струму в енергосистемі.

© 2020 monitoring-press

Мої відео