“СМЕРШ” повертається

“СМЕРШ” повертається
325175 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Росії вирішили відновити радянську контррозвідувальну структуру "СМЕРШ". На початку січня 2024 року в мережі інтернет з'явилися фотографіЇ російських агентів, які, схоже, використовували символіку цієї організації. Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії.

Згідно з інформацією розвідки, оголошення про відновлення "СМЕРШу" було зроблено російськими чиновниками наприкінці 2023 року. Відомо, що назва "СМЕРШ" є скороченням від фрази "смерть шпигунам", створеної Йосипом Сталіним і існувала з 1941 по 1946 рік. Основною метою військової контррозвідки СМЕРШ під час Другої світової війни була боротьба зі шпигунами у прифронтовому тилу. На Заході ця організація стала широко відомою завдяки літературним творам Яна Флемінга про Джеймса Бонда, зазначають у Міноборони Великої Британії.

Британські розвідники відзначають, що наразі неясно, чи зміна назви передбачає значні зміни в повноваженнях російської контррозвідки, або це лише зміна іміджу. Вони також наголошують, що цей крок може бути черговим прикладом спроби російської влади трактувати російсько-українську війну у контексті Другої світової війни, а також звертає увагу на потенційне проникнення зовнішніх загроз у країну.

Раніше британська розвідка також повідомляла про те, що росгвардія посилює свою боєздатність, в тому числі за рахунок залучення приватних військових компаній та інших ресурсів.

© 2020 monitoring-press

Мої відео