Унікальний накопичувач даних від німецького стартапу Cerabyte

Унікальний накопичувач даних від німецького стартапу Cerabyte
158566 ПЕРЕГЛЯДІВ

Німецькй стартап Cerabyte представив новий пристрій для зберігання інформації, який має об'єм 10 000 ТБ та здатність зберігати дані до 5000 років. Цей пристрій представляє собою квадратний скляний лист, покритий шаром нанокераміки.

Інформація записується на картридж у вигляді шаблонів, подібних до QR-кодів, за допомогою фемтосекундного лазерного імпульсу. Лазер створює в керамічному шарі отвори або залишає прогалини, утворюючи бінарний код (0 і 1). При русі вперед записується рядок символів, який потім зчитується та перевіряється камерою мікроскопа при русі назад. Процес отримання даних аналогічний, за винятком використання камери мікроскопа для зчитування вмісту.

Cerabyte стверджує, що ця новітня технологія зберігання великих обсягів даних є енергоефективною, швидкою та легко масштабованою. Система зберігання вимагає мінімального енергоспоживання, а дані, збережені на керамічних накопичувачах, можуть залишатися надовго - до 5000 років. Цей метод зберігання інформації є набагато ефективнішим порівняно з традиційними методами, що використовують тверді диски і спеціалізовані стрічкові накопичувачі. Висока щільність запису дозволяє забезпечити швидкий доступ до даних. Також розробники повідомляють, що дані, збережені таким чином, стійкі до перепадів температур, а також стійкі до агресивних або кислих середовищ, радіації та електромагнітного впливу. Загалом, пристрій призначений для збереження даних навіть в разі ядерного вибуху.

У стартапі Cerabyte передбачають, що широке впровадження цієї нової технології розпочнеться до 2030 року.

© 2020 monitoring-press

Мої відео