Колишній глава Світового банку Роберт Зеллік закликав країни Заходу розглядати можливість використання заморожених активів Центрального банку Росії (Центробанку) для надання допомоги Україні.

Колишній глава Світового банку Роберт Зеллік закликав країни Заходу розглядати можливість використання заморожених активів Центрального банку Росії (Центробанку) для надання допомоги Україні.
395761 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Екс-керівник Світового банку висловив думку, що частину цих коштів слід спрямовувати на допомогу країнам, що розвиваються, і компаніям, які постраждали від введення антиросійських санкцій. Як повідомляє видання «Українські новини», у колонці для видання «Financial Times» Зеллік написав, що побоювання Заходу щодо передачі заморожених російських активів Україні "надмірно роздуті" та лише заважають країні отримати необхідні фінансові ресурси. Він закликав західні країни «без коливань» використовувати ці активи, наголошуючи, що реальний ризик для міжнародної фінансової стабільності відсутній. «Росія веде війну на виснаження проти України. Друзі України повинні зрозуміти, що Москва не зможе перемогти Київ. Це є ефективною справедливістю — використовувати власні активи Росії для цього», — підкреслив Зеллік.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Захід заморозив понад 300 мільярдів доларів валютних резервів Російської Федерації. Навіть якщо ці кошти залишилися непорушеними, коливання фінансової підтримки Києва від західних країн породжують обговорення щодо того, чи можуть вони служити джерелом допомоги.

Деякі критики стверджують, що такий арешт може підірвати готовність міжнародної спільноти зберігати резерви в доларах, сприяючи прискореному відмовленню від долара. Зеллік вважає, що єдність Заходу у використанні заморожених активів Росії позбавить невдоволених країн реальних альтернатив.

Він також додає, що навіть якщо центральні банки інших країн могли б інвестувати в золото, йому не вистачає ліквідності, а інші валюти не мають такого впливу, як долар США. За його словами, Китай та інші країни утримують долари або євро не тому, що вони дружать з Європою і США, а скоріше через позитивний торговий баланс, на якому вони заробляють іноземну валюту. Якщо Пекін відмовиться від доларів чи євро на користь юані, йому доведеться уважно розглядати, куди вкласти зароблені кошти, порушуючи при цьому обмінний курс своїх експортерів та завдаючи шкоди своїй торгівлі.

Гарантуючи Києву фінансування реконструкції та відновлення, Захід може стимулювати Україну до якнайшвидшого досягнення врегулювання з росією. З іншого боку, є невеликий шанс, що «Велика сімка » запропонує росії повернути частину активів в обмін на справжній мир.

 

 

 

 

© 2020 monitoring-press

Мої відео