Японія допомагатиме українському енергосектору та допоможе підготуватись до наступної зими

Японія допомагатиме українському енергосектору та допоможе підготуватись до наступної зими
311999 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі для обговорення потреб українського енергосектору після останніх російських атак і напрямки поглиблення співпраці для підготовки до наступного опалювального сезону.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Герман Галущенко озайомив Мацуду Кунінорі з наслідками останніх ворожих атак. За його словами що найбільших пошкоджень зазнали маневрові теплова та гідрогенерація.

«Ситуація досить складна. І якщо протягом весняно-літнього періоду ми можемо розраховувати на сонячну і вітрову генерації, то для осінньо-зимового періоду маємо шукати додаткові рішення. Найшвидшим рішенням є розподілена генерація, впровадження якої дасть змогу забезпечити локальні потреби», — сказав очільник міненерго.

Він додав, що з огляду на намагання ворога повністю знищити маневрові потужності Україна потребує збільшення обсягів допомоги саме у цій сфері. Водночас Герман Галущенко подякував Японському агентству міжнародного співробітництва (JICA) за вже надану допомогу у збільшенні потужностей розподіленої генерації. Крім цього, Японія надала Україні технічну та гуманітарну допомогу для захисту та відновлення енергетичної інфраструктури після ворожих атак. З початку повномасштабного військового вторгнення росії Україна отримала від японської сторони 12 вантажів, загальною вагою понад 113 тонн, до яких серед іншого увійшли понад 250 електростанцій резервного живлення та сервісні комплекти до генераторів.

Своєю чергою Мацуда Кунінорі запевнив, що Японія готова продовжувати підтримку українського енергосектору і ділитися досвідом у впровадженні провідних технологій у галузі.

Як повідомив очільник міненерго, Україна потребує генераторів, оскільки вони є альтернативними джерелами живлення. Вони забезпечать потреби споживачів. Це є особливо важливим, наприклад для Харківщини, яка постійно потерпає через ворожі обстріли.  

На зустрічі також обговорювались питання забезпечення та модернізації захисту об’єктів енергетичної інфраструктури. Міністр енергетики висловив вдячність Японії за співголовування у робочій групі «Радіаційна та ядерна безпека» та зусилля в межах Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Сторони обговорили подальшу співпрацю для реалізації завдань ініціативи.

  • Нагадаємо, що раніше Японія оголосила про збільшення внеску в процеси гуманітарного розмінування, а також інвестування в економіку України. В урядовому Японському агентстві міжнародного співробітництва (JICA) вже говорять про готовність збільшити внесок в процеси гуманітарного розмінування та готові сприяти виходу японських підприємств на ринок України.
  • Старший заступник Генерального директора JICA Тору Кобаякава під час зустрічі з українською делегацією сфокусувався на важливості безпекових заходів під час гуманітарного розмінування і анонсував збільшення фінансової підтримки з боку Японії для цього напрямку. За його словами, Агентство також розглядає можливість підтримки виходу японських підприємств на український ринок.
  • Потенційно, одним з таких підприємств може стати Nikken Corporation, яка спеціалізується на проєктуванні, виробництві та обслуговуванні будівельної техніки та машин для розмінування. Українська делегація мала змогу ознайомитися із машинами, які JICA закупила і передає ДСНС України.
  • Також раніше Міненерго повідомляло, що у  межах стратегічно важливої для посилення енергетичної незалежності України українсько-американської співпраці на Хмельницькій АЕС готують до зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією Westinghouse АР1000.

© 2020 monitoring-press

Мої відео