Понад 156,6 тис га землі повернули до використання

Понад 156,6 тис га землі повернули до використання
425346 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початку 2024 року сапери обстежили понад 171,7 тис. га сільськогосподарських земель, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. Понад 156,6 тис. га вже повернули аграріям в господарське використання. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Наші сапери взяли дуже добрий темп. Наприклад, на Херсонщині вже перевірили і повернули у використання аграріїв майже 60% сільгоспугідь, які ми запланували обстежити у цьому році. Загалом по Україні з початку року повернули в господарську експлуатацію більш ніж 156,6 тисячі гектарів земель. Завдяки цьому аграрії знову можуть виїжджати у поля, засівати угіддя, збирати урожай. А це робочі місця, такі потрібні зараз державі податки, це хліб спечений із харківської пшениці, чи кавуни з херсонських полів», — сказала Перша віцепрем'єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За даними обласних військових адміністрацій планове обстеження сільгоспземель відбувалося у восьми регіонах країни. Найбільше земель сільгосппризначення обстежено з початку року в:

  1. Херсонській області - 146,3 тис. га (в червні – 17,76 тис. га);
  2. Харківській області - 11,3 тис. га (в червні – 4,55 тис. га);
  3. Миколаївській області  8,3 тис. га (в червні – 1,67 тис. га).

Як розповіла Перша віцепрем'єр-міністерка України – Міністерка економіки України, протягом півріччя Україна посилила спроможності у сфері гуманітарного розмінування.

«Минулий рік ми починали, не маючи жодної машини для розмінування. На початок 2024-того мали 30 машин. У червні  вже 82 машини для розмінування. Ми і надалі збільшуватимемо їх кількість. Адже вже маємо приклади локалізації виробництва іноземних зразків, має вітчизняні розробки, які після сертифікації будуть запущені у серійне виробництво. Щодо іншої техніки та обладнання для розмінування, вже сьогодні оператори купують техніку українського виробництва», - зазначила Юлія Свириденко.

За словами очільниці мінекономіки з початку року кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності зросла більш ніж в півтора раза: на сьогодні сертифіковано вже 43 оператори. Ще 52 перебувають в процесі сертифікації.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерка економіки України Юлія Свириденко зазначила, що українські експортери наростили фізичні обсяги продажів своїх товарів на 35% у першому півріччі 2024 року. У порівнянні із таким само періодом минулого року. Загальний експорт склав 71 млн тонн. 
  • За 6 місяців експортні угоди принесли $19,5 млрд – так само як і у першому півріччі 2023-го. 
  • «Нарощування фізичних обсягів експорту українських товарів, у першу чергу, відбулося завдяки стабільній роботі Українського морського коридору. Крім того, бізнес за підтримки Уряду зміг розширити й інші логістичні маршрути. Все це дало приріст фізичних обсягів експорту на 35%.  Проте виручка експортерів на фоні зростання ваги проданих товарів залишилась на рівні минулого року. Це пояснюється тим, що за рік суттєво знизились світові ціни на основні експортні товари, які продають за кордон українські виробники.  
  • Натомість позитивною тенденцією стало зменшення експорту сировини, й поступове збільшення обсягів експорту переробки. Нагадаю, що саме збільшення частки переробки у ВВП й посилення несировинного експорту є метою урядової політики «Зроблено в Україні». Так у минулому маркетинговому році ми експортували насіння соняшника на 86,3% менше ніж рік тому, натомість суттєво зросли обсяги експорту соняшникової олії», — сказала очільниця мінекономіки.

© 2020 monitoring-press

Мої відео