У Міністерстві освіти України обговорили нову модель інтернатури для студентів медичних вузів

У Міністерстві освіти України обговорили нову модель інтернатури для студентів медичних вузів
39450 ПЕРЕГЛЯДІВ

МОЗ України продовжує діалог із заінтересованими сторонами щодо впровадження нової моделі інтернатури. Заступниця Міністра Младена Качурець презентувала нову модель інтернатури та її переваги для всіх учасників ринку медичних послуг - як державних і комунальних закладів охорони здоров’я, так і приватних клінік. Вперше в Україні створюються умови, за яких проходження інтернатури є однаково можливим у державних та приватних лікарнях, які відповідають вимогам для підготовки інтернів. А якість підготовки залежить від злагодженої співпраці університетів, академій післядипломної освіти із базами стажування на основі європейських примірних програм.

Найактуальнішими питаннями для керівників потенційних баз стажування, які обговорили під час зустрічі були:

·      оновлені вимоги до баз стажування

·      механізм електронного розподілу 

·      оновлений перелік спеціальностей

·      примірні програми підготовки

·      головні задачі та вимоги до лікарів-кураторів

Також під час зустрічі вирішили розробити алгоритм дій для бази стажування для успішного запуску оновленої інтернатури у 2020 році.

Нова модель інтернатури передбачає, що заклади вищої освіти співпрацюватимуть із закладами охорони здоров'я для визначення переліку посад лікарів-інтернів та формування спільних програм інтернатури. Таким чином випускники матимуть змогу обрати конкретний заклад охорони здоров’я, заклад освіти та спеціальність як комплексну програму інтернатури, а засобами електронної системи на основі рейтингу та визначених пріоритетів буде здійснено електронний розподіл. В результаті розподілу, випускники матимуть змогу пройти інтернатуру в обраних ними закладах охорони здоров’я, а бази стажування - вмотивованого інтерна. 

На сьогодні у проекті положення про інтернатуру визначені вимоги до баз стажування, які грунтуються на переліку матеріально-технічного оснащення та відповідному пацієнтопотоку.  Такий підхід дозволяє спрямувати майбутнього лікаря для підготовки в той заклад, де він зможе якнайкраще ознайомитися з усіма аспектами надання медичної допомоги за своєю спеціальністю.

Бази стажування мають:

1.     Відповідати оновленим  вимогам.

2.     Створювати умови для максимального доступу інтерна до пацієнтів. 

3.     Забезпечувати практичну підготовку в інтернатурі.

Автор: medicine-ukraine.info

© 2020 monitoring-press

Мої відео