Поліція Донеччини співпрацюватиме з реабілітаційними центрами щодо протидії розповсюдженню наркотиків

36038 ПЕРЕГЛЯДІВ

Поліцейські, представники місцевої влади і громадськості створюють спільну платформу для протидії наркозлочинності і допомоги наркозалежним. Про це йшлося сьогодні, 27 лютого, під час круглого столу, ініційованого поліцією Донецької області під егідою МВС України. Результатом стало підписання меморандуму про співпрацю між поліцією і відокремленим підрозділом ГО «Українське капеланство». Серед інновацій, які дозволять ефективніше долати наркоманію, - використання соціологічних досліджень і кіберметодів.

Упродовж двох останніх десятиліть кількість хворих на наркоманію в Україні збільшилася в 40 разів. У Донецькій області на диспансерному обліку перебувають понад 10 тисяч осіб, що вживають наркотики. Понад 5 тисяч осіб мають діагноз «наркоманія».

Як подолати наркоманію, яка визнана загрозою національній безпеці, вирішували учасники круглого столу «Реалізація заходів щодо виконання Регіональних програм з протидії наркозлочинності на території Донецької області». Захід відбувся у Маріуполі під головуванням начальника поліції Донеччини Миколи Семенишина.

Поліцейські розповіли про стан протидії незаконному наркобізнесу в 2019 році. З обігу вилучено понад 270 кг наркотиків на суму 9 млн гривень. Ліквідовано 12 міжрегіональних каналів збуту наркотичних засобів, затримано 4 організовані злочинні групи наркоторговців.

Участь в обговоренні взяли головний спеціаліст Управління забезпечення формування державної політики у сфері протидії наркозлочинності МВС України Тетяна Скачкова, заступник командуючого Об’єднаних сил В’ячеслав Печененко, заступник начальника управління взаємодії з правоохоронними органами, запобігання та виявлення корупції Донецької облдержадміністрації Валерій Ковальов, а також представники Маріупольської міськради, реабілітаційних центрів, громадських організацій, навчальних закладів, науковці та журналісти.

Учасники обмінялися досвідом та обговорили нові методи протидії наркообігу.

«У рамках реалізації стратегії державної політики щодо протидії наркозлочинності МВС впроваджує пілотний проєкт «Місто проти наркотиків», запуск якого відбувся в Кременчуці Полтавської області. Регіональна програма поліції Донеччини – одна з перших таких в Україні, і ми плануємо поширювати її далі», - відзначила Тетяна Скачкова.

Поліція Донеччини взяла на озброєння інновації, які вже використовуються в Харківській області. Соціологічні дослідження, запропоновані представниками Харківського інституту соціальних досліджень, допоможуть оцінити динаміку розповсюдження наркотиків і дозволять підвищити ефективність протидії наркообігу.

Чат-бот «Стопнаркотик», розроблений курсантами Харківського національного інституту внутрішніх справ, допоміг заблокувати понад 500 наркокрамниць у месенджері Телеграм, які діяли в різних областях, зокрема і на Донеччині. 13 із них працювали на тимчасово окупованих територіях України.

Також розглядалося питання дієвих методик ресоціалізації хворих на наркоманію. За словами пастора Церкви добрих змін Геннадія Мохненка, наразі 250 наркозалежних проходять реабілітацію лише за рахунок пожертв.

Результатом круглого столу стало створення координаційної ради з протидії наркоманії.

«Сьогодні необхідний комплексний, інтегрований підхід щодо подолання наркоманії, який об’єднає зусилля всіх небайдужих громадян, служб та організацій. Тому ми спільно з реабілітаційними центрами та на базі соціологічного аналізу впроваджуємо проєкт «Обридло», спрямований на боротьбу з наркоторгівлею і допомогою хворим на наркоманію», - підсумував керівник поліції Донеччини Микола Семенишин.

Ключовим моментом заходу стало укладення меморандуму про співпрацю, який підписали Микола Семенишин та керівник відокремленого підрозділу ГО «Українське капеланство» в м. Маріуполі Альберт Хомяк, що опікується реабілітацією наркозалежних.

 

Відділ комунікації поліції

Донецької області

© 2020 monitoring-press

Мої відео