Верховна Рада наполовину скоротила склад Верховного Суду

Верховна Рада наполовину скоротила склад Верховного Суду
62692 ПЕРЕГЛЯДІВ

У другому читанні Парламент таки проголосував за судову реформу, ініційовану Володимиром Зеленським. За закон №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" проголосували 236 депутатів. 

У рішенні йдеться про зміни до таких законів як:  "Про судоустрій і статус суддів", "Про очищення влади" та "Про Вищу раду правосуддя", повідомляє https://www.pravda.com.ua

Згідно з законом відтепер склад ВС скорочено з 200 до 100 суддів, по-новому формуватиметься Вища кваліфікаційна комісія суддів. Крім того, при Вищій раді правосуддя створять комісію доброчесності та етики. 

Повідомляється також, що зменшується і заробітна плата членів Верховного Суду — з 75 до 55 прожиткових мінімумів (до 105,7 тис. грн).

Також скорочується склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів з 16 до 12 членів, до неї заборонили обирати колишніх членів Вищої ради правосуддя. А кандидати до ВККС мають подавати "заяву про проведення перевірки, визначеної законом "Про очищення влади".

Членів ВККС обиратимуть за результатами конкурсу (конкурсна комісія — 3 представники Ради суддів та 3 міжнародних експерта). Вища рада правосуддя має за 90 днів сформувати новий склад ВККС за результатами конкурсу, а також затвердити склад комісії з питань доброчесності та етики. Комісія доброчесності та етики має складатися з 3-ох представників ВРП і 3-ох міжнародних експертів. Комісія має за 30 днів перевірити членів ВРП.

Майже всі норми закону наберуть чинності з наступного дня після офіційного опублікування. В день набрання чинності закону припиняються повноваження членів ВККС.

Нагадаємо, пропоновані правки депутати розглядали з 15 жовтня. Вчора парламентарі розглянули 189 правок з 330. За президентський же проєкт закону парламентарі “взялися” тільки 16 жовтня.

 

© 2020 monitoring-press

Мої відео