Дніпропетровщина готується до другого туру виборів

Дніпропетровщина готується до другого туру виборів
62038 ПЕРЕГЛЯДІВ

Окружні виборчі комісії вже майже сформовані. Але представники громадських організацій занепокоєні. Більшість членів комісій не мають достатнього досвіду аби брати участь у виборах - наголошують активісти. 

Вперше за історію українських виборів, каже Станіслав Жолудєв, бюджетників не примушують до роботи у виборчих комісіях. Тож більшість їхніх членів — новачки.

"Комітет виборців України" 80% не мають уявлення про те як працює дільнича бо окружна виборча комісія"

І це вже призвело до низки технічних та адміністративних помилок. Як от, наприклад, поєднання функцій спостерігачів та членів виборчкомів. Голова КВУ в області каже, це заборонено.

"Таким людям треба подати заяви до відповідної окружної виборчої комісії з проханням припинити їхнє повноваження як офіційного спостерігача від кандидата"

Натомість виборцям, аби не втрапити у халепу і не отримати штраф, варто поцікавитись своїми обов'язками.

"Забороняється: псувати бюлетень, агітація безпосередньо в день виборів. За зіпсування бюлетеню, фото-відео зйомку в кабінці передбачено від 1700 грн. до 5 000 гривень. Позбавлення волі - від двох років, або від трьох років", - зазначає представниця ГУ територіальної юстиції у Дніпропетровській області Арзу Василишина.

Українцям також треба знати, що неоновлене фото в паспорті не є підставою для відмови у видачі бюлетеня.  Олена Лимар зазначає,  відмовити можуть хіба при відсутності документу, що посвідчує особу. Та й це можна виправити. Фахівці додають, що змінювати місце голосування можна аж до дня тиші. До 15 квітня це можна було зробити, звернувшись до органу ведення Держреєстру виборців. До опівночі 19 квітня —  зверненням до суду.

Читайте також, Чи настануть зміни після завершення Президентських перегонів: думки дніпрян.

© 2020 monitoring-press

Мої відео