Виборці з ознаками коронавірусу можуть бути позбавлені можливості проголосувати

Виборці з ознаками коронавірусу можуть бути позбавлені можливості проголосувати
27257 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пандемія внесла свої корективи у правила голосування та продиктувала українцям нові умови волевиявлення. Окрім того, що на виборчу дільницю слід прийти у масці, з особистою ручкою і без дітей, потрібно буде ще пройти вимірювання температури. Якщо при перевірці у вас будуть ознаки захворювання — поставити «галочки» у бюлетені не пропустять.

Втім, ті, хто завчасно знатиме про свою хворобу чи опиниться на самоізоляції, проголосувати зможуть. Для них передбачений такий самий механізм, як для пацієнтів лікарень, або маломобільних груп населення.

«Вони мають завчасно, не пізніше, ніж п’ятниці до дня виборів подати заяву про голосування за місцем перебування і, відповідно, члени виборчої комісії мають забезпечити їм голосування за місцем перебування», — пояснив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській області Роман Муха.

Нововведення є й у правилах голосування. 25 жовтня жителі великих територіальних громад, зокрема міст, отримають 4 бюлетені. Аби обрати міського голову та депутатів у ради: обласну, міську та районну. І якщо з першим розібратися не складно — необхідно просто поставити позначку біля прізвища свого кандидата, то з іншими трьома доведеться бути максимально пильними.

«Ми голосуємо лише зараз за партії. Перша позначка, яку потрібно поставити, це буде позначка голосування за партію. Далі пропонується ще ті кандидати, які будуть йти по виборчому округу, в якому виборець мешкає, від цієї політичної партії», — каже регіональна координаторка Виборчої Ради Дніпра Анна Колохіна.

І тут, каже координаторка, можуть спіткати складнощі. Аби віддати голос за конкретного кандидата, необхідно занести його номер до трафарету. Цифру необхідно внести максимально точно, наприклад, нуль один, нуль два, нуль три, а не просто один, два, три. Бюлетень буде зараховано, якщо стоятиме позначка біля партії, і правильний номер біля її кандидата. Поля можна залишати вільними, а от обрати лише кандидата не можна. Так само забороняється віддавати голос за одну партію, а кандидата обрати з іншої. Такі бюлетені будуть вважатися зіпсованими.

Теги: місцеві вибори,коронавірус, Дніпропетровщина,бюлетені,голосування

© 2020 monitoring-press

Мої відео