Користування гаджетами необхідне зло: поговоримо про номофобію

Користування гаджетами необхідне зло: поговоримо про номофобію
189726 ПЕРЕГЛЯДІВ

У сучасному світі постійне використання гаджетів-нормальне явище. Ми прокидаємося вранці від звуку будильника, який був встановлений на телефоні, ми, їдучи на роботу, читаємо новини або слухаємо музику, навіть на роботі ми користуємося гаджетом. Протягом дня ми спілкуємося з друзями та рідними в месенджері, сидимо в соціальних мережах. А у вечері на цьому ж гаджеті дивимося кінофільми чи серіали. Але чи замислювалися ви над тим, скільки часу ви проводите в телефоні? Як часто ви заглядаєте в сповіщення та чи комфортно ви почувається себе в процесі постійної діджиталізації?
За даними організації В2Х «Тренди користувачів смартфонів та інтернету речей», користувачі гаджетів зазначили, що не відмовляться від пристроїв на рік, краще у в'язниці місяць побудуть. А в Китаї зробили пішохідні доріжки для людей, які весь час дивляться в телефон. Такі приклади свідчать, що суспільство залежне від гаджетів. Справжньою катастрофою на сьогодні є страх залишити телефон вдома або провести без нього хоча б день. Однак, це й не дивно, адже в період світової пандемії коронавірусу люди частіше стали використовувати смартфони, ноутбуки та інші пристрої в повсякденній роботі. Сучасні технології протягом вже декількох місяців замінили живе спілкування та стали головним атрибутом в житті людства. В результаті постійного перебування людей за мобільними телефонами, британці відкрили новий термін- "номофобія". Тобто страх залишитися без гаджетів. А сучасне покоління-"скомбі", а саме зомбі смартфонів.
На думку експертів, гаджети-це невеликі ігрові автомати, до яких ми звикаємо. Людський мозок виділяє дофамін-гормон щастя, і ми отримуємо певний ефект. Лайки, повідомлення, фото, відео, новини змушують нас знову і знову брати до рук телефон. Очікуючи на нове сповіщення, мозок вже виділяє гормон щастя. А в результаті його отримання, людина переглядає дану інформацію з радістю та зацікавленням.
Дослідження Гейдельберзького університету показує, що надмірне перебування за екранами гаджетів негативно впливає на людський мозок. Вчені провели експеримент: зробили МРТ дослідження 48 особам. У 22 виявили залежність від смартфонів. У них зменшилася сіра речовина, мозкова активність проявляється гірше, а ніж в нормальних людей. До того ж, для прикладу, таке явище спостерігали ще в наркоманів. Тож вчені стверджують, що в даному випадку, апелюючи дослідженням, можна сказати, що гаджети негативно впливають на розвиток людини та на роботу кори головного мозку.
А от Сільвія Саммет з Асоціації з профілактики та реабілітації німецької федеральної землі Баден-Вюртемберг стверджує, що гаджет в ліжку впливає на гормон сну мелатонін. В людини порушується сон, а в майбутньому виникають й інші захворювання на основі цього.
Також часте використання смартфонів призводить до цифрового вигорання. Тобто з кожним новим сповіщенням людина відволікається від головної роботи, а разом з тим і мозок різко перемикатися на інші дії, що теж створює помітне виснаження, страждання людини.
Проте, в літературі та медицині ще не має офіційного затвердження залежності від гаджетів. Існує поняття ігроманів- зловживання іграми на гаджетах. Всесвітня організація охорони здоров'я додала цей термін до захворювання в 2019 році. А в період карантину ВООЗ порекомендувала використовували ігри на смартфонах, щоб побороти нудьгу. Кількість ігроманів за період світової пандемії зросла. Звісно, це плюс для компаній, які пропагують ігри в інтернеті, але ніяк не позитивно впливає на здоров'я людини.
Якщо ж ви відчуваєте сильний емоційний розлад, невдалі спроби обмежити себе у використанні смартфонів, зникає захоплення іншими видами діяльності або ви намагаєтеся втекти від негативних настроїв-ви залежні від гаджетів. Тож експерти в даному випадку рекомендують спробувати насамперед вести щоденник-записувати свої думки, потреби на папері, щоб краще себе зрозуміти. Варто використовувати настільні ігри, а не комп'ютерні, встановлювати не телефонні будильники, а аналогові, а на ніч замість перегляду серіалу, почитати паперову книжку. Водночас, у сучасному світі існують телефонні додатки, які обмежують користування, як для вас, так і для ваших членів родини. Або цікавий додаток Forest (в перекладі з англ. -дерево). В період, коли ви не користуєтесь мобільним телефоном, додаток висаджує дерева. Вони ростуть лише, якщо телефон не використовують. За 25 хвилин виростає велике дерево. Якщо ж цей період часу ви використали на соціальні мережі, то й ліс гине. А от психологи практикують терапію світлофорів. Тобто програми в телефоні позначені жовтим, зеленим та червоним кольором. Тобто зелені додатки вважаються допустимими в використанні, а от червоні(ігри, соціальні мережі) призводять до залежності.
Тож, поки ми з обережністю використовуємо гаджети, то вони приносять нам користь у спілкуванні та в роботі. Проте, переходячи червону межу, люди пригнічують мозкову активність. Варто розважатися поза межами інтернету.

© 2020 monitoring-press

Мої відео