Sex education в Україні: за чи проти?

Sex education в Україні: за чи проти?
47985 ПЕРЕГЛЯДІВ

За статистикою, щороку півтисячі неповнолітніх здійснюють аборти, підлітки із нетрадиційною орієнтацією потерпають від булінгу зі сторони однолітків, ще залишаються сотні стереотипів «дівчина повинна», а в дорослому віці люди говорять слово «секс» пошепки або замінюють на «це». І після цього суспільство ще задає питання, а чи потрібна сексуальна освіта в українських школах?


На радість чи на жаль, для нашого менталітету тема сексу так і залишилася під червоним кольором заборони. Проте, часи змінюються, а разом із ними і погляди на життя. Саме тому в цій статті будуть наведенні аргументи на користь сексосвіти в Україні.


Сексуальна освіта розбещує та деморалізує?


Значна кількість батьків та вчителів притримуються думки, що після такої освіти частина хлопців стануть сутенерами, а дівчата «нічними метеликами», менш талановиті підуть с дипломом працювати в «Макдональдс». Проте, не варто плутати такі поняття, як вульгарність та наукова точка зору. Поки дорослим не зручно про «це» говорити, діти отримують знання від друзів на вулиці. Звісно, це куди краще, ніж шкільна програма, складена компетентними фахівцями. Варто зрозуміти: сексуальна освіта просто навчає та допомагає уникнути неприємних наслідків.


Раніше ні якої освіти не було і вчилися на практиці самі…


Хмм…це рівносильно тому, що кинути людину посеред океану і сказати: «Пливи!». Що? Як? Куди? Навіщо? Більшість вважає, що секс – процес природній і людина повинна навчитися всьому сама. Проте перш ніж запустити мотор, ми читаємо інструкцію, як його зібрати. Так само і с першим сексуальним досвідом. Але цей інструктаж можуть провести спеціалісти, які пояснять засоби контрацепції, особливості чоловічого та жіночого організму та інші нюанси процесу. Або в іншому випадку підліток буде займатися «самоосвітою» за переглядом порнофільмів і сподіватися, що його перший досвід буде таким же феєричним. Як наслідок, деякі розчаровуються взагалі в собі та в майбутньому ставляться до сексу лише як до «подружнього обов’язку», а не задоволення.


«Сама винна, ця дитина – твоя проблема!»


Незапланована вагітність – це не просто новий сценарій для телешоу «Вагітна в 16», а серйозна проблема, із якою щороку стикаються тисячі дівчат. Шкода, але в сучасному українському суспільстві є цілі мемуари стереотипів, щодо жінок і сексу. Часто прекрасна половина ризикує своїм здоров’ям, адже йому «в презервативі не ті відчуття». А потім багато хто з них залишається самотньою із дитиною на руках, бо «сама винна». До того ж бабульки кричать «Повія!» у спину їй, а не тому, хто кинув її після обіцянок про вічне кохання. Та ця проблема не лише про підлітків. У подружньому житті жінки часто піддаються насиллю, коли наполягають на використанні контрацептивів. Чомусь деякі чоловіки вважають, що це прямий сигнал підозрювати свою кохану в зраді або ж висувати претензії щодо недовіри на свою адресу. Отже, ще з юного віку повинні вчити одному простому правилу: «Обидва несуть відповідальність за життя і здоров’я себе та свого партнера».


Чому так багато людей хворіють на ІПСШ?


Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) — одна з найбільш серйозних проблем в сучасному світі. Цікаво чому це відбувається і поширюється серед молодого покоління? По-перше, це неосвіченість, адже в школах майже не говорять про те, яку загрозу для життя та здоров’я несуть ці хвороби. По-друге, ну важко уявити людину, яка готова до інтимного життя, але не знає про існування презервативів. Просто настільки сильною є ідеологія, що секс це щось сороміцьке, тому деяким просто не вистачає сміливості піти і придбати засоби контрацепції, адже «а що подумають люди?» важливіше за власну безпеку.


Отже, секс – це не табу, а тема про яку треба говорити і чому потрібно правильно навчати. Сексуальна освіта в Україні знизить неприємні наслідки від інтимних стосунків та дасть можливість подивитися на секс новим свіжим поглядом.

© 2020 monitoring-press

Мої відео