#НЕВІДОМЕ_ПРО_ ВІДОМИХ: Олександр Хижняк («український танк») – випускник ПНПУ імені В. Г. Короленка, який став боксером світового рівня

#НЕВІДОМЕ_ПРО_ ВІДОМИХ:  Олександр Хижняк («український танк») – випускник ПНПУ імені В. Г. Короленка, який став боксером світового рівня
184692 ПЕРЕГЛЯДІВ

Олександр Хижняк – випускник факультету фізичного виховання 2019 року, аспірант кафедри загальної педагогіки та андрагогіки ПНПУ імені В. Г. Короленка. Боксер-любитель, чемпіон світу (2017), чемпіон Європи (2017), чемпіон світу серед молоді (2012), бронзовий призер Європейських ігор (2015), призер чемпіонату Європи серед молоді, багаторазовий чемпіон України, Заслужений майстер спорту України.
Народився відомий спортсмен 3 серпня 1995 року у Полтаві, закінчив Полтавську загальноосвітню школу №26. Свою тренувальну діяльність розпочав з 6 років під керівництвом батька-тренера Олександра Хижняка (старшого).


Результати наполегливої праці боксера вражають:
Міжнародні аматорські нагороди:
• 2019 – Чемпіон II Європейських ігор у середній вазі (до 75 кг)
• 2017 – Чемпіон світу у середній вазі (до 75 кг)
• 2017 – Чемпіон Європи у середній вазі (до 75 кг)
• 2015 – Бронзовий призер I Європейських ігор у напівважкій вазі (до 81 кг)
• 2012 – Чемпіон світу серед молоді (до 18 років) у середній вазі (до 75 кг)
Регіональні аматорські нагороди:
• 2019 – Чемпіон України у середній вазі (до 75 кг)
• 2018 – Чемпіон України у середній вазі (до 75 кг)
• 2016 – Чемпіон України у середній вазі (до 75 кг)
• 2014 – Срібний призер чемпіонату України у напівважкій вазі (до 81 кг)
• 2013 – Срібний призер чемпіонату України у напівважкій вазі (до 81 кг)
Державні нагороди:
• 2020 – «Почесний громадянин міста Полтави»
• 2019 – орден «За заслуги» ІІ ст.
• 2017 – орден «За заслуги» ІІІ ст.
Олександр Хижняк – володар звань «Кращий боксер Європи, незалежно від вагової категорії» та «Кращий боксер Світу, незалежно від вагової категорії», голова комісії атлетів Міжнародної асоціації аматорського боксу (AIBA). Ексклюзивно для нашого університету спортсмен погодився дати змістовне інтерв’ю, в якому поділився своїми емоціями і враженнями від перемог, розповів про незабутні роки навчання:
Олександре, чому Ви обрали саме цей видовищний вид спорту?
Спорт – це справа всього життя мого батька. Тому, коли я народився, спорт увійшов у моє життя з перших днів. Ніколи не поставало питання, яким видом спорту я хочу займатися. Просто з дитинства знав, бокс – це найголовніший вид спорту, який може стати справою всього життя і навіть роботою.
Коли Ви зрозуміли, що хочете стати чемпіоном?
Поганий той солдат, який не мріє стати генералом. Тому і перемоги у спорті – це не тільки мрія кожного спортсмена, а й усвідомлення того, яким непростим є шлях до неї. Перемагати мені подобалося завжди, ще будучи зовсім дитиною, я відчув смак перемоги і тому варіанти програшів ми з батьком навіть не розглядали.
Чому обрали для навчання факультет фізичного виховання ПНПУ імені В. Г. Короленка?
Хотілося, щоб спорт став моєю професією. Вміти гарно боксувати, перемагати – лише частина справи. Бути досконалим у своїй професії допомагає лише наука. А оскільки у родині всі вчителі, то і думати не було про що, бо тільки тренер має змогу не лише здобувати перемоги, а й навчити перемагати інших. Полтава – моє рідне місто, наш ПНПУ імені В.Г.Короленка – один із найпрестижніших в Україні. А факультет фізичного виховання дає можливість в майбутньому займатися популяризацією здорового способу життя серед молоді та дорослих.
Під час навчання в університеті, яка дисципліна була Вашою улюбленою? Яких викладачів згадуєте й досі?
Важко сказати! Я люблю вчитися, і тому кожного нового викладача на занятті чекав із нетерпінням та зацікавленістю. Хотілося знати все, все було цікавим! Кожен з предметів давав мені знання та безцінний досвід, які щоденно стають у нагоді. З упевненістю можу сказати, що багаж знань, що дав мені педагогічний університет, не втратить своєї цінності протягом усього життя. Поважаю кожного викладача, з теплотою згадую час навчання, майстерність, з якою викладачі доносили знання до нас, студентів.
Які змагання запам’яталися Вам найбільше?
Моє життя з 6 років – це змагання з собою, супротивниками на ринзі. 600 боїв! Я пам’ятаю кожен, бо кожного разу це важка робота, неповторні емоції та безцінний досвід. Кожен вихід на ринг – нове місто, нова країна, нові друзі. Це можливість зробити крок уперед, стати кращим, здобуваючи перемоги та своєю, нехай і нелегкою, працею, заробити все те, що маю я та моя родина сьогодні.
Кому Ви вдячні за свою першу перемогу? Хто мотивує Вас?
Моїм найбільшим мотиватором на ринзі та в житті є батько. Завжди захоплювався його цілеспрямованістю та жагою до перемоги. Навіть хвороба чи якісь життєві труднощі ніколи не ставали на заваді нашим тренуванням. Батько вірив у мене навіть тоді, коли виступи були не дуже вдалими, або коли я не розумів, будучи підлітком і бунтуючи, як і всі підлітки, для чого це мені. І взагалі, родина – це найважливіше у моєму житті, бо це найрідніші мої люди, моя підтримка, вони люблять мене таким як я є.
Як проходять Ваші тренування під час карантину?
Карантин звичайно вніс свої корективи у моє спортивне життя. Але роботу, яка необхідна для підтримання форми професійного спортсмена, ми виконуємо в повному обсязі.
Які змагання довелося відкласти у зв’язку із ситуацією у світі?
Дуже засмутив перерваний кваліфікаційний ліцензійний турнір з відбору на Олімпійські ігри в Англії. Від ліцензії ми були на відстані одного бою. Золото на Олімпійських іграх 2020 в Токіо стало мрією наступного року.
Попереду свята… З ким збираєтесь зустрічати Новий рік та Різдво?
Новий рік – це родинне свято. Тому Новий рік та Різдво я зустрічаю в родинному колі!
Які цілі та завдання ставить собі «Український танк» на наступний рік? Який подарунок готуєте своїм вболівальникам?
Наступний рік – нова велика робота, нові спортивні вершини. Ми плідно працюємо зараз, щоб порадувати високими результатами своїх вболівальників у майбутньому.
Більше інформації про нашого випускника Олександра Хижняка можна довідатися, перейшовши за посиланням: http://sport.pnpu.edu.ua/wp-content/uploads/2020/12/%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80-%D0%A5%D0%B8%D0%B6%D0%BD%D1%8F%D0%BA-%E2%80%93-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C-%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%80%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%8F.pdf

Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу Олені Согоконь – кандидату педагогічних наук, доценту кафедри медико-біологічних наук і фізичного виховання, відповідальній за виховну роботу на факультеті фізичного виховання ПНПУ імені В. Г. Короленка.


© 2020 monitoring-press

Мої відео