Подарунок, аби ми пам’ятали: НБУ створить лімітовану версію срібних купюр із зображенням Лесі Українки!

Подарунок, аби ми пам’ятали: НБУ створить лімітовану версію срібних купюр із зображенням Лесі Українки!
67226 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже зовсім скоро буде річниця Лесі Українки. 150 років ми захоплюємося її творчістю та силою. Вона була справжньою героїнею, яка у душі вела війну не просто з собою, а з хворобою. Проте навіть та не змогла зламати сильний дух видатної української поетеси. Про її “Лісову пісню” зараз ходять легенди. А перекладами творів відомих закордонних письменників і досі захоплюються всі українці.

Тож, аби ми завжди пам’ятали про неї, Національний Банк України цього року вирішив вразити нас. В ньому створюють лімітовану версію. срібних банківських купюр з її зображенням. Для того, аби випустити їх у світ, обрали найкраще срібло 999,9 проби. На кожну купюру вони витрачають 124,4 г цінного металу. Дизайн вирішили залишити таким, як є. Тобто це будуть звичайні купюри, але зі срібла. З одного боку вони зобразять поетесу, а з другого нанесуть зображення замку у Луцьку. Поряд з обличчям письменниці буде зображено золоту лілію, яка виконує роль захисної голограми.

Всього таких купюр буде не більше 300. Тож нумізмати з всієї країни приїдуть, аби викупити їх якомога раніше. Сам аукціон відбуватиметься електронно. Після того, як купюру продадуть, її відправлять до нового власника. Для більш об’ємного кола нумізматів зроблять срібні монети з Лесею Українкою. Вони будуть містити 62.2 грама срібла. На реверсі розмістять портрет Лесі Українки, а на аверсі будуть нанесені найвідоміші образи, створені поетесою.

А ми нагадуємо, що в країні триває оновлення валюти. Вже вийшли із використання монети вартістю 5 і 25 копійок. А в обороті з’явились 5 та 10 гривень у формі монет. Крім того, змінили формат купюри у 200 гривень. А аби ви не стали жертвами тих, хто продає фальшиві монети, Нацбанк розповів, як відрізнити справжні гроші нового формату від тих, які підробляють.

© 2020 monitoring-press

Мої відео