20 тисяч клієнтів, пілотні проєкти та правопросвітництво: в системі БПД Миколаївщині прозвітували про роботу у 2020 році

20 тисяч клієнтів, пілотні проєкти та правопросвітництво: в системі БПД Миколаївщині прозвітували про роботу у 2020 році
101770 ПЕРЕГЛЯДІВ

Понад 20 тисяч мешканців Миколаївщини скористались послугами системи БПД регіону у 2020 році, серед топ-питань – проблеми в сфері сімейного, земельного та спадкового права. Про це повідомили під час публічного онлайн-звітування Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.


«В більшості випадків краяни зверталися за отриманням консультацій та роз’яснень, адже часто для вирішення правової проблеми не потрібно звертатися до суду, достатньо вчасно звернутися до потрібних установ чи організацій та мати певний алгоритм дій. Загалом протягом 2020 року наші фахівці надали майже 16 тисяч юридичних консультацій», - відзначила директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша.


Якщо казати про вторинну правову допомогу, що передбачає представництво в суді, підготовку процесуальних документів тощо, то минулого року таку допомогу отримали близько п’яти тисяч осіб. Водночас у майже трьох тисячах випадків - це захист у кримінальних провадженнях, правова допомога підозрюваним, обвинуваченим, затриманим, заарештованим та засудженим. Зауважимо, що кожна людина має право на захисника з моменту затримання, якого може бути надано за рахунок держави.
Серед іншого, йшлося про результати впровадження пілотного проєкту щодо відновного правосуддя для неповнолітніх. Миколаївщина була одною з шести пілотних областей де у 2019 році розпочали реалізацію проєкту, у 2020 році проєкт було поширено на всю країну. Протягом минулого року 11 неповнолітніх взяли участь в проєкті, з них 8 уклали медіаційну угоду та примирилися з потерпілими.
Окремо відзначили реалізацію проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Як відзначила очільниця системи БПД Миколаївської області, останнім часом сфера земельного законодавства зазнала істотних змін. З одного боку ці зміни відкривають перед власниками сільськогосподарських угідь нові можливості, з іншого - землевласники потребують правничої допомоги щоб реалізувати та захистити свої права.


«Протягом минулого року юристи системи БПД Миколаївщини отримали понад дві тисячі звернень із земельних питань і ми бачимо, що кількість звернень з цієї теми стрімко зростає, отже ключовим завданням є роз’яснення громадянам механізмів і процедур, як користуватися і розпоряджатися своєю землею», - відзначила Н. Гнатуша.


В свою чергу, керівники Миколаївського та Вознесенського місцевих центрів з надання БВПД Олег Матвієнко та Петро Гнатюк презентували успішні кейси надання правової допомоги вразливим категоріям населення, а також практики взаємодії з органами державної влади, місцевого самоврядування та громадськими об’єднаннями.


Відзначимо, що незважаючи на карантинні обмеження, пов’язані з поширенням короновірусної інфекції, серед пріоритетів залишається правопросвітницька робота, однак переважна більшість заходів тепер здійснюється онлайн. Юристи системи БПД спільно з партнерами проводять вебінари та записують відеоролики, що охоплюють різні сфери права. Відповідні записи можна переглянути на офіційних сторінках Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області, а також Миколаївського та Вознесенського місцевих центрів з надання БВПД.

© 2020 monitoring-press

Мої відео