"Корона", яку не варто приміряти

"Корона", яку не варто приміряти
24386 ПЕРЕГЛЯДІВ

Звичайна зима 2019 року. Ми всі думали, що вона звичайна, проте місяць грудень став початком нової історії, нажаль не щасливої. Пандемія коронавірусної хвороби, як тепер ми вже її називаємо, або ще COVID-19, спричинена вірусом SARS-CoV-2. З чого ж усе почалося? Перші випадки зараження виявлено у грудні 2019 року у місті Ухань, Хубей, КНР. Досить дивно, але чомусь багато часу про існування нової хвороби навіть не згадувалось. Можливо лікарі, що першими діагностували новий штамп вірусу просто не знали з чим мають справу, тому не афішували довший час інформацію про хворих. Проте "корона" виявилась надто сильною, щоб її довго приховувати. Вірус вийшов із під контролю та швидко ширився по сусідніх країнах. Це й не дивно, адже люди постійно кудись їдуть, летять літаком, чи їншим транспортом, так чи інакше контактів було не уникнути. А до того ж це був час новорічних свят, веселощів та подарунків. Рідні їхали до своїх близьких та друзів у гості, везучи їм гостинці та подарунки, і тоді ще ніхто з них не підозрював, що везе "смертельний подарунок у вигляді корони". Вірус ширився дуже швидко, і вже 11 березня 2020 року ВООЗ визнав його пандемією.
Зараження відбувалося швидко, а все тому, що коронавірус дуже легко передається, достатньо чхнути, кашляти не прикривши рота чи просто дихнути в сторону іншої людини, і ось вам обмін із сюрпризом.
Усі країни світу, яких тоді торкнулася хвиля пандемії почали боротьбу за життя та здоров'я нації. Вводилися жорсткі міри безпеки, обов'язковий масочний режим, зачинялись заклади навчання, культури, заборонялось проводити будь- які масові заходи. Влада кожної з країн, дивлячись на ситуацію в середині своєї держави запповаджувала відповідні заборони та обмеження. Хоча подекуди ці обмеження могли здатись безглуздям, адже вводячи ліміт покупців у магазинах, тим самим створювалась черга під будівлею магазину, той самий масовий захід, який заборонено. Проте це поодинокі випадки, адже все залежало і залежить від самих людей, від їх обізнаності, відповідальності не лише за себе. Приємно було спостерігати, коли громадяни чули свою владу, прислухались до порад лікарів, виконували зобов'язання, що були на них покладені.
Але, як держслужбовці, лікарі, чиновники та прості люди не старались у боротьбі з вірусом, хвора виявилась дуже сильною, і забрала набагато більше, ніж очікувалося.
В той час, коли Китай уже майже приборкав хворобу, країни Європи тонули в тисячах заражених кожного дня. Франція, Італія, Іспанія, Німеччина, і це не весь список, проте цим країнам тоді пощастило найменше. Кожного дня лікарі фіксували тисячі заражень, а в підсумку констатували сотні смертей за добу. Лікарні були переповнені, місць не вистачало навіть у найрозвиненіших медичних закладах. Важко говорити, але смертність була такою, що морги були забиті вщент.
Велика Британія, яка спочатку оголосила всьому населенню про новий штамп вірусу, яким вони мають перехворіти для виробки антитіл, уже в перші дні після тисячних заражень за добу також ввела жорсткий карантин.
Далі США, одна з найрозвиненіших країн світу, з надсучасною медициною, яка була впевнена, що коронавірус їй до снаги, теж " впала на коліна" перед безжальним ворогом. За добу фіксувалось до 100 тисяч захворювань, лише вдумайтесь в ці цифри.
Що ж до України, то справи не набагато кращі, перший заражений тут був зафіксований 3 березня 2020 року, далі тисячі заражених кожного дня, сотні смертей, і в порівняні мізер тих, що одужали. В результаті маємо 8-е місце в Європі за кількістю смертельних випадків.
Була не одна хвиля вірусу, і так само не одна хвиля заборон та обмежень, але потроху світ оговтується від ковіду. На щастя вже є вакцина від цієї недуги, що збільшує в рази шанси на перемогу. Багато країн світу вже давно почали процес вакцинації і успішно лікують хворих. Нам залишається лише бути мудрими, свідомими та відповідальними, бо хто зна, можливо якби людство одразу прислухалось до свіх вказівок медиків та керівництва зараз ми б не мали більше 2-ох мільйонів тих, кому "корона" не підкорилася. Пам'ятаймо про них, і про те, що наше життя лише в наших руках.

© 2020 monitoring-press

Мої відео