Відновлення права на гідне пенсійне забезпечення

Відновлення права на гідне пенсійне забезпечення
395289 ПЕРЕГЛЯДІВ

Професія медичного працівника – це шляхетне покликання, відповідальність за яке, під силу не кожній людині. Немає справи благороднішої, ніж робота медиків, що підтримують наше здоров’я та, рятують найцінніше –життя.

Однак, Держава не завжди в повній мірі оцінює роботу своїх громадян, порушуючи цим їх права та гарантії. Тому, на допомогу завжди приходять фахівці центрів безоплатної правової допомоги.


Так, наприкінці осені минулого року, до відділу «Чернігівське бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру звернулася пані Наталя, з питання призначення пенсії за вислугу років як працівнику охорони здоров’я.

Суть питання полягала в тому, що з 1991 року пані Наталя працювала в Чернігівській центральній районній лікарні, а також в Чернігівській районній санітарно-епідеміологічній станції Запорізької області на посадах, які належать до посад працівників охорони здоров’я, що в подальшому надає право на призначення пенсії за вислугу років.

Таким чином, маючи майже 33 роки страхового стажу та 27 років 11 місяців 6 днів спеціального стажу роботи, пані Наталя, з метою реалізації свого права на пенсійне забезпечення, звернулася до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області із заявою про призначення пенсії за вислугу років, як працівнику охорони здоров’я. Але, їй було відмовлено у призначенні даного виду пенсії, оскільки відповідно до статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та рішення Конституційного Суду України від 04.06.2019 року № 2-р/2019, право на пенсію за вислугу років мають працівники закладів охорони здоров’я незалежно від віку, за наявності вислуги років у період до 11.10.2017 року не менше 26 років 6 місяців. Натомість, спеціальний стаж пані Наталі на вищезазначену дату складає 25 років 11 місяців 17 днів.

Тому, для надання пані Наталі безоплатної правової допомоги, Бердянським місцевим центром було призначено начальника відділу «Чернігівське бюро правової допомоги» – Олену Пушкарь.

Вивчивши суть питання, поспілкувавшись із представниками Профспілки працівників охорони здоров’я України та маючи всі відповідні документи, Олена Пушкарь склала та спрямувала до Запорізького окружного адміністративного суду позовну заяву про визнання протиправним та скасування рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про відмову у призначенні пенсії та зобов’язати призначити як працівнику охорони здоров’я пенсію за вислугу років, з дати звернення за призначенням пенсії.

Право особи на отримання пенсії як складова частина права на соціальний захист є її конституційним правом, яке гарантується міжнародними зобов’язаннями України.

Неправильне трактування Пенсійним фондом України положень, зазначених в Законі України «Про пенсійне забезпечення» та у рішенні Конституційного Суду України від 04.06.2019 року № 2-р/2019, не може бути підставою порушенню прав громадян » – зазначає Олена Пушкарь.



У зв’язку з тим, що справа, відповідно до ухвали Запорізького окружного адміністративного суду, підлягала розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, то центром не надавалося представництво. Однак, начальником відділу «Чернігівське бюро правової допомоги» – Оленою Пушкарь, протягом всього часу розгляду справи у суді, здійснювався правовий супровід пані Наталі.

Завдяки вчасно наданій правовій допомозі було відновлено право пані Наталі на пенсійне забезпечення, а саме – призначено пенсію за вислугу років як працівнику охорони здоров’я.

Посилання на рішення Запорізького окружного адміністративного суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/94729365

Теги: позитивний кейс,Правова допомога,пенсія,пенсійне забезпечення

© 2020 monitoring-press

Мої відео