На Конференції COP28 обговорили підтримку енергетичного сектору України

На Конференції COP28 обговорили підтримку енергетичного сектору України
344492 ПЕРЕГЛЯДІВ

У межах Конференції зі зміни клімату COP28 під час «Діалогу високого рівня Партнерства з чистої енергії: стійке відновлення для України» міжнародні партнери обговорили продовження відновлення й відбудову енергосектору України. Зазначається, що важливою складовою цього процесу буде участь міжнародних фінансових інституцій у залученні сталого фінансування для енергосектору України. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Конференція була організована Міністерством енергетики України, партнерами із США, Великої Британії  та Європейського Союзу.  На заході були присутні міністр енергетики України Герман Галущенко (в онлайн-режимі), європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, заступник Держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєтт, заступник міністра енергетики США з міжнародних справ Ендрю Лайт, генеральний директор відділу Net Zero ядерної та міжнародної енергетики Департаменту енергетичної безпеки Уряду Великої Британії Лі МакДоноу. 

Очільник Міненерго висловив вдячність партнерам за підтримку України під час війни росії проти України.  Він відзначив зусилля єврокомісара Кадрі Сімсон у процесі синхронізації української енергосистеми з ENTSO-E, а також створенні Фонду підтримки енергетики України та наголосив, що Україна продовжуватиме реформи і курс на інтеграцію до ЄС, зокрема до європейських енергетичних  ринків.

Герман Галущенко додав, що Уряд України та Уряди Групи G7+ зобов’язалися створити Партнерство з чистої енергії для сталого відновлення та реконструкції енергетичної системи України. Партнерство відіграє важливу роль у координації зусиль донорів, активізації та максимальному збільшенні інвестицій.

«Наразі до цієї ініціативи приєдналися нові учасники - Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Українська енергетична ініціатива Глобального договору ООН, IRENA. І це дуже важливо для нас у контексті забезпечення національної безпеки. Адже ми прагнемо впроваджувати в Україні найкращі практики і найсучасніші розробки у галузі відновлюваної енергетики», — сказав Міністр енергетики.

За словами європейського комісара з питань енергетики Кадрі Сімсона, Україна успішно проводить реформи на шляху до Євросоюзу. Окремо єврокомісар підкреслила потребу подальшої імплементації європейських норм до українського законодавства задля інтеграції енергетичних ринків, що дозволить зміцнити не тільки українську, а й загальноєвропейську енергетичну безпеку.

Своєю чергою заступник Держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєтт підкреслив, що США продовжать підтримувати енергетичний сектор України, а також акцентуватимуть на важливості подальшої консолідації міжнародних зусиль у цьому напрямку.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики повідомляло про засідання високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України під керівництвом Джеффрі Пайєтта. Як сказав Джеффрі Пайєтт, звертаючись до учасників зустрічі, США здійснили грантовий внесок до Фонду підтримки енергетики України на загальну суму 25 мільйонів доларів США, аби підтримати енергосистему цієї зими. 
  • Також повідомлялось про зустріч заступника міністра енергетики України Ярослава Демченкова та Фаріда Сафарова з німецькою делегацією на чолі з керівницею Робочого штабу з питань України від Федерального міністерства економічного співробітництва Німеччини Ульріке Хопп-Нішанкою. Сторони обговорювали створення необхідних умов для залучення інвестицій та нових технологій в українську енергетику.

© 2020 monitoring-press

Мої відео