Заміські вілли за неоднозначні вердикти? Суддів Чернігівської апеляції запідозрили в конфлікті інтересів

Заміські вілли за неоднозначні вердикти? Суддів Чернігівської апеляції запідозрили в конфлікті інтересів
14691 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Миколи Оседача, Валентини Антипець і Валерія Зоболотного з апеляційного суду Чернігівщини виявили ознаки сумнівного збагачення

Заміські маєтки, елітні ЖК і сумнівні вердикти: суддів Чернігівської апеляції запідозрили в конфлікті інтересів

Заміські маєтки з власними водоймами і СПА, квартири в топових ЖК обласного центру, виїзд повнолітнього сина до Європи під час війни – ось лише окремі атрибути безбідного життя судді Миколи Оседача та його колег з Чернігівського апеляційнного суду. Проте, є й зворотній бік медалі – низка сумнівних рішень, ухвалених цими ж служителями Феміди. Як от, звільнення з-під варти фігурантів тяжких злочинів чи 7 років ув'язнення бізнесмену за... продаж ним власного авто.

Який взаємозв'язок між шокуючими вердиктами й елітними активами? Як на держслужбі можна заробити на розкішну квартиру, машину і дачу? І чи не йдеться про реальний конфлікт інтересах у діях Оседача і Ко? Скандали і статки чернігівських суддів ">дослідила журналістка СтопКору Алла Мартин.

Трійця суддів Чернігівського апеляційного суду – Микола Оседач, Валентина Антипець і Валерій Зоболотний – потрапили у поле зору розслідувачів СтопКору через низку дивних рішень, ухвалених цією інстанцією. Зокрема вони, за даними медіа, виправдовували мисливців-нелегалів.

"Судді Антипець знадобилося не більше години, щоб змарнувати всі слідчі дії й напрацювання у резонансній справі та виправдати браконьєра, який вбив двох лосів на Ічнянщині", – повідомляє "Суспільний кореспондент".

Крім того, чернігівські судді, неодноразово, як повідомляють місцеві видання, виправдовували... вбивць. А також затягували процеси щодо корупціонерів. Ідеться, зокрема, про постійне відтермінування розгляду справи міського голови Мени Геннадія Примакова та депутата Менської міськради Валерія Гайдукевича, обвинувачених у хабарництві.

"І тоді як реальних злочинців згадані судді Чернігівської апеляції випускають на волю, ці ж служителі Феміди виносять не менш шокуючі рішення: наприклад, сім років не умовно, а реальної в’язниці за продаж… власного авто без згоди дружини", – зауважує журналістка.

Про яку саме справу йдеться?

Підприємець Олег Авер’янов був засуджений Чернігівським апеляційним судом за продаж власного авто. Він розповідає: вердикт його буквально шокував.

Олег Авер’янов

"Моя колишня дружина, яка є заявителем у цій справі, стверджує, що я у неї угнав автомобіль. Але цей автомобіль з її свідчень, і вона в суді це підтверджувала, був куплений за мої особисті кошти. Він був проданий у шлюбі без згоди дружини. Прокуратура вимагала для мене 10 років ув'язнення з конфіскацією всього майна. Апеляційний суд Чернігівської області прийняв рішення одноголосно засудити мене на сім років позбавлення волі", – каже бізнесмен.

Сам Олег Авер’янов називає це рішення розправою його опонентів, адже він є відомими в Україні бізнесменом, раніше займався політикою. У його власності – відоме в Україні підприємство "Пожмашина", яким Авер’янов не лише володіє, а й керує. Тож цей вердикт за продаж власного легкового авто може вплинути і на діяльність стратегічного для країни підприємства в умовах війни, а тисяча працівників та їхні сім’ї можуть залишитися без засобів для існування, впевнений бізнесмен.

Вирок для бізнесмена видається надто суворим

"Компанія є основним виробником в Україні пожежної, аварійно-рятувальної техніки і машин для гуманітарного розмінуванння. Майже 80% техніки, яку ми бачимо по телевізору і яка рятує людей під час надзвичайних ситуаціях, при прильотах, на пожежах, – це все техніка нашого виробництва. Я керую всіма управлінськими процесами на підприємстві. Якщо я буду усунутий на 7 років для відбування покарання з цього абсурдного вироку, то компанія "Пожмашина" припинить своє існування. Немає жодного сумніву, що це було замовне рішення", – стверджує Авер’янов.

Прізвища чернігівських суддів, які ухвалювали цей вирок – Оседач, Зоболотний і Антипець.

Що ж відомо про цих "вартових правосуддя"? 53-річний Микола Оседач – не лише суддя, а й військовий. Трудову діяльність розпочав у 1988 році з посади лаборанта фізкабінету Ріпкінської школи. Та невдовзі пішов юридичним шляхом. Спочатку був помічником прокурора прокуратури Ріпкинського району, згодом – суддею райсуду смт Ріпки. А останні понад 20 років його місце роботи незмінне – Чернігівський апеляційний суд.

Суддя Микола Оседач

Згідно з деклараціями, за останні два роки окрім суддівської зарплати і пенсії, Оседач мав ще один дохід – виплати військовослужбовця. Причому у 2022 році він ще й судився зі своїм же роботодавцем – тобто Чернігівським апеляційним – за ненараховану зарплату у період служби у контррозвідці СБУ. Але це ще не все.

"Найабсурдніше, що поки суддя, ймовірно, тримав оборону у лавах Служби безпеки, його дорослі сини вирішили нести службу в батальйонах …. Варшави, Чікаго, Парижу, Батумі і Мюнхена", – зазначає розслідувачка.

Підтвердженням цього є відповідні скриншоти з відео 27-річного сина судді.

До слова, сторінку в соцмережах Оседач-молодший вже закрив, але журналісти встигли зафіксувати яскраві фото його безтурботного життя. При цьому про жахіття на Батьківщині на цій сторінці – ані слова. Причому, судячи із соцмереж, саме влітку 2022 року, тобто вже у розпал повномасштабного вторгнення, повнолітній суддівський нащадок перебрався на чужину.

Сини Оседача під час війни шикують у Європі

Виникає логічне запитання: у який спосіб син чернігівського служителя феміди зміг безперешкодно залишити Україну, в той час як кордони для "простих смертних" вже були на замку? Чи перебувають він і його 17-річний брат на військовому обліку? Якщо ні – то з якої причини їх зняли? Ці запитання редакція Стопкору спрямувала до ТЦК та Міноборони, але на момент виходу сюжету в ефір відповіді на запит ми не отримали.

Сам Оседач-старший стверджує, що його сини виїхали з України 2022 року, але нібито встигли це зробити до початку повномасштабної війни.

"Сини виїхали до війни, не 24-го лютого, а раніше. Старший син винаймає житло, він закінчував виш у Польщі свого часу, зараз там працює. Молодший проживає, навчається там Чи не поверталися вони для того щоб стати на військовий облік? Все оновлено. Все в межах того, як вимагає "Резерв плюс"", – наголошує він.

Згідно з декларацією Миколи Оседача, його сини орендують житло у Польщі. Хоча у Чернігові мають власну нерухомість. Це – квартира площею понад 100 квадратів у самісінькому центрі, одноосібними власниками якої діти судді стали у 15 та… 6 років відповідно. І саме в ній батьки і зареєструвалися. А в сусідньому будинку за кілька років Оседач-старший купив ще одну квартиру. Подібні оселі, згідно з даними маркетплейсів, тут продають майже за 100 тисяч доларів.

Статки судді Миколи Оседача

"Тобто суддівська родина володіє двома квартирами еліт-класу, які вже готові, з меблями можуть разом коштувати до 10 млн грн", – резюмує Алла Мартин.

Але і це ще не все, що нажив за роки невтомної праці суддя Оседач.

Згідно з усе тією ж декларацією, на ньому ще нерухомість у передмісті: майже 30 соток землі у селах Кам’янка та Неданчичі, 4 гектари землі спільно з дружиною у Старих Яриловичах і ціла садиба за сауною і власним ставком у цьому ж селі на Чернігівщині. Тут є два екобудинки, альтанки та інші зручності.

Заміська вілла Оседачів

Між тим, сусіди розповіли, що служителя закону тут бачать не часто. Найчастіше – по вікендах.

До речі, це домогосподарство, як і частина іншого майна судді, теж записане на родичів. Зокрема, половиною з 2018 року володіє матір-пенсіонерка Оседача, тоді як ще у 2015 році цей садовий будиночок із сауною у Старих Яриловичах був у власності іншої людини.

Половина маєтку записана на матір судді

Стопкорівці вирішили перевірити, де насправді живе мама судді. Згідно з реєстром нерухомості, вона має дім за 30 км від цієї мальовничої садиби, у селі Ріпки. Батьківська хата на тлі домогосподарства у Яриловичах візуально виглядає суттєво скромніше.

Цінителькою комфорту й розкоші можна назвати й колегу Оседача – Валентину Антипець.

57-річна суддя має великий стаж. Ще у 1990-х вона працювала у Деснянському райсуді. А в стінах апеляції Чернігівщини засідає з 2000 року.

Суддя Валентина Антипець

На відміну від Оседача, то великою землевласницею пані Валентину важко назвати. Але кілька десятків соток у різних населених пунктах Чернігівщина у судді теж є: зокрема у селах Іванківці та Количівка. А на одній з ділянок зовсім нещодавно Валентина Антипець вирішила звести свій заміський будиночок.

Служителька Феміди придбала будинок за 40 тис. грн?

"Як бачимо на архівних супутникових знімках, тоді як щось схоже на фундамент майоріло у космосі ще у 2010 році, то стіни будівлі почали зводити не раніше 2021 року. Що цікаво, згідно з декларацією судді, будинок площею у 60 квадратів їй обійшовся всього у 40 тисяч гривень, тоді як земля виявилася тільки за документами втричі дорожчою за дім", – зауважує журналістка.

Команда СтопКору вирішила перевірити на власні очі, що це за будинок за сьогоднішні тисячу доларів. І за парканом медійники зафіксували чималий маєток ще на етапі будівництва. Але можна припустити, що тільки будматеріали на подвір’ї коштують дорожче, ніж заявлені 40 тисяч за увесь дім. Сама ж Антипець на повідомлення й дзвінки журналістів не відповіла.

Заміська хатинка Антипець

І поки заміський будинок Валентини Антипець ще на стадії будівництва та ремонту, проживає вона у Чернігові. Тут у неї є частка у маминій квартирі та власна квартира у новому ЖК на вулиці Жабинського. В цьому випадку судді або знову дуже поталанило, або вона справді експерт з економії, бо тоді як квартири у її будинку продають по 75, 100 тисяч доларів, щоправда з ремонтом, Валентина Антипець змогла придбати тут нерухомість за 711 тисяч гривень, або на той момент 25 тисяч доларів.

Та здається, квартира в Чернігові з найкращим краєвидом – у ще одного судді з вказаної трійці – Валерія Зоболотного.

Ідеться про елітний будинок на березі річки Стрижень з облаштованими місцями для відпочинку. Саме в цьому люксовому ЖК "Стрілецька Набережна" з мальовничими краєвидами на ліс і воду мешкає заступник голови Чернігівського апеляційного суду Валерій Зоболотний. П’ятикімнатні квартири тут продають сьогодні за 260 тисяч доларів або … понад 10 мільйонів гривень.

ЖК, в якому має квартиру Зоболотний

Для розуміння, за ці гроші на Чернігівщині сьогодні можна придбати готовий, повністю облаштований розкішний маєток. У судді в ЖК на набережній квартира, щоправда, всього на 76 квадратів, але й вона коштуватиме не один мільйон гривень.

"Згідно з декларацією, суддя придбав цю лакшері нерухомість за пів мільйона гривень, а вартість житла намагався відбити через суд, бо його держава, бачте, не забезпечила нерухомістю", – зазначає Алла Мартин.

Традиційно, на дзвінок журналістки пан Валерій не відповів.

А найцікавіше, що Зоболотний, як і його колега Оседач, взяли за практику ледь не кожну копійку відбивати через суд: наприклад, невелику, на їхню думку, зарплату під час пандемії коронавірусу, тоді як відповідно до норм закону, виплати на державній роботі не мали перевищувати 10 мінзарплат. Або недонараховану зарплату у період призову на службу. Або... скасований через ковідні обмеження рейс до Шрі-Ланки.

Тож, з огляду на те, які рішення ухвалюють ці служителі Феміди, до легальності коштів і статків суддів виникають питання. Як і до того, чи вправі взагалі такі персонажі носити суддівські мантії?

© 2020 monitoring-press

Мої відео