10 порад журналістам, які постраждали при виконанні професійних обов’язків

10 порад журналістам, які постраждали при виконанні професійних обов’язків
22948 ПЕРЕГЛЯДІВ

Напади на журналістів зараз не рідкість, так що в рамках своєї діяльності працівникам ЗМІ треба бути готовим до всього. А тому поради та рекомендації на цю тему ніколи не будуть зайвими - причому як для початківців журналістів, так і для досвідчених акул пера.

1.

По можливості зафіксуйте протиправні дії на відео, диктофон і інші технічні засоби, що допоможе в подальшому ідентифікувати особу правопорушника і довести факт вчинення протиправного діяння. Якщо поруч з вами є колеги і знайомі, попросіть їх також зафіксувати події на відео. Для цього підійде навіть звичайний смартфон.

2.

Зателефонуйте на 102 і повідомте про вчинення стосовно вас злочину. Це важливо, адже ваш дзвінок буде зафіксований поліцією. По телефону коротко опишіть, що сталося, і попросіть, щоб на місце скоєння правопорушення направили поліцейських.

3.

Запишіть прізвище, ім'я та по батькові свідків, а також їх контактні дані (телефони, адресу електронної пошти, іншу інформацію, яку особа про себе надасть).

4.

Повідомте керівництву засобу масової інформації, де ви працюєте, про інцидент. Залежно від обставин справи, необхідно вирішити питання про те, чи варто на місце події направити колег-журналістів для висвітлення події в ЗМІ.

5.

Якщо в результаті протиправних дій завдано шкоди вашому здоров'ю, телефонуйте на 103 і викликайте швидку допомогу. При огляді лікарем чітко і уважно опишіть ушкодження, які ви отримали, щоб всі симптоми і скарги були внесені в медичну документацію. Не відмовляйтеся від медичних досліджень, які буде призначати лікар (рентген, комп'ютерна томографія і т. д.), Оскільки нерідко під час досудового розслідування виникає необхідність в проведенні судово-медичної експертизи за матеріалами медичної документації.

6.

Подайте до місцевого відділу поліції за місцем вчинення протиправного діяння заяву про злочин. Якщо протиправні дії відносно вас зробив працівник поліції, то заяву про злочин необхідно подати в місцеву прокуратуру.

7.

Простежте за тим, щоб у вас був доказ, що підтверджує подачу заяви про злочин. Протягом 24 годин з моменту подачі заяви про злочин слідчий повинен внести її до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відповідно, через добу після подачі такої заяви необхідно ще раз звернутися до правоохоронного органу і запитати, кому зі слідчих передано справу, номер кримінального провадження, за якою статтею КК України воно відкрито.

8.

Якщо протягом 24 годин з моменту подачі вами заяви про злочин воно не внесено в ЕРДР, бездіяльність слідчого протягом 10 днів можна оскаржити в суді.

9.

Купуючи ліки, оплачуючи медичні дослідження, зберігайте довідки, де відображені лікарські призначення і чеки, що підтверджують ваші витрати, оскільки вони стануть доказами нанесеного вам шкоди. Ці витрати потім можуть стягуватися з правопорушника шляхом пред'явлення позову.

10.

Якщо пошкоджена техніка, яку ви використовуєте в професійній діяльності, або інше ваше майно, не викидайте її. Під час досудового слідства її можуть визнати речовим доказом. Крім того, для визначення розміру заподіяної вам шкоди може призначатися товарознавча експертиза, яка визначить розмір збитку.

Автор: admin.monitoring

© 2020 monitoring-press

Мої відео